Recept na langoše se zakysanou smetanou

Langoše jsou oblíbeným pokrmem, který pochází z maďarské kuchyně, ale oblíbený je i u nás. Jedná se o lahodné placky z kynutého těsta, které jsou obvykle podávány s různými přísadami, jako je třeba česneková nádivka, sýr, klobása nebo zakysaná smetana. Pokud máte chuť na něco křupavého a přitom sytého, langoše se zakysanou smetanou jsou ideální volbou.

Příprava těsta

Pro přípravu těsta na langoše budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 balení sušeného droždí
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku cukru
  • 300 ml vlažné vody

Do mísy prosijeme mouku, přidáme droždí, sůl a cukr. Postupně přilijeme vlažnou vodu a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme v míse kynout přikryté utěrkou nebo potravinovou fólií, dokud nezdvojnásobí svůj objem, což může trvat asi hodinu.

Smažení langošů

Po vykynutí těsta si připravíme smažící olej a rozpálíme ho na střední teplotu. Těsto rozdělíme na menší kousky, které vyválíme na pomoučené pracovní ploše na placky tlusté asi půl centimetru. Každou placku pak vložíme do rozpáleného oleje a smažíme z obou stran dozlatova.

Příprava zakysané smetany

K langošům se tradičně podává zakysaná smetana. Pro přípravu budete potřebovat:

  • 200 g zakysané smetany
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř podle chuti

Česnek oloupeme a prolisujeme. Smícháme ho se zakysanou smetanou a osolíme a opepříme podle chuti.

Servírování

Hotové langoše necháme okapat na papírové utěrce, aby se zbavily přebytečného oleje. Poté je můžeme podávat s připravenou zakysanou smetanou. Langoše se zakysanou smetanou jsou ideálním pokrmem na různé příležitosti, jako je třeba rodinné grilování, oslavy nebo jednoduchá večeře.

Tento recept na langoše se zakysanou smetanou je jednoduchý a rychlý na přípravu, a přesto velmi chutný. Vaši rodinu i hosty jistě potěšíte tímto lahodným pokrmem, který si zamilují na první kousnutí.

Další možnosti podávání

Kromě tradičních přísad jako zakysaná smetana, sýr nebo česneková nádivka, existuje mnoho dalších možností, jak langoše podávat.

Jednou z alternativ může být například posypání langošů bylinkovou směsí z čerstvých bylinek, jako je tymián, rozmarýn nebo oregano. Tato varianta přidá svěží chuť a aromata do každého sousta.

Další možností je přidání pestové omáčky s rajčaty a bazalkou. Tato omáčka dodá langošům pikantní nádech a svěžest z čerstvých rajčat.

Přísady pro bylinkovou variantu: Přísady pro pestovou omáčku:
  • Čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, oregano)
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř
  • Čerstvá rajčata
  • Česnek
  • Bazalka
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř

Oba tyto způsoby podávání přinášejí do langošů nové lahodné chutě a zajímavé kombinace ingrediencí, které můžete vyzkoušet podle vlastní chuti a představ.

Nejčastěji kladené otázky

Zde jsou některé z nejčastějších dotazů ohledně přípravy langošů:

  • Jak dlouho trvá kynutí těsta?
  • Je možné použít čerstvé droždí místo sušeného?
  • Jakou má těsto správnou konzistenci?
  • Mohu langoše upéct místo smažit?
  • Existují varianty langošů pro vegetariány?

Pokud máte další otázky ohledně přípravy langošů, neváhejte se zeptat!

Viz také:

Photo of author

Eric

Napsat komentář