Mac and cheese je jedním z těch jídel, které si oblíbíte hned po prvním soustu. Jedná se o jednoduché, avšak neuvěřitelně chutné jídlo, které si zamilujete. Připravit si ho můžete snadno doma pomocí několika jednoduchých ingrediencí. Níže najdete náš bewährt recept na tento lahodný pokrm.
Potřebné ingredience:
- 250 g makaronů (nejlépe hříbkové)
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 šálky mléka
- 2 šálky strouhaného sýra (cheddar je nejlepší volbou)
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. Nejprve si připravte vodu v hrnci a přiveďte ji k varu. Do vroucí vody dejte makarony a vařte podle instrukcí na obalu, dokud nejsou al dente.
2. Mezitím si připravte omáčku. Ve velké pánvi rozehřejte máslo a přidejte hladkou mouku. Míchejte a vařte asi minutu, dokud směs nezhustne.
3. Postupně přilijte mléko a neustále míchejte, abyste zabránili vytvoření hrudek. Vařte omáčku asi 2-3 minuty, než začne zhoustnout.
4. Do omáčky přidejte 1 1/2 šálku strouhaného sýra a míchejte, dokud se sýr nerozpustí a omáčka nebude hladká.
5. Odstavte omáčku z ohně a dochuťte ji solí a pepřem podle chuti.
6. Když jsou makarony uvařené, scedíme je a přidáme do omáčky. Dobře promíchejte, aby byly makarony rovnoměrně obalené omáčkou.
7. Přeneste mac and cheese do pekáčku a posypte zbývajícím strouhaným sýrem.
8. Předehřejte troubu na 180 stupňů C a pečte mac and cheese asi 20 minut, nebo dokud povrch nezačne získávat zlatavou barvu.
Podávání:
Tento skvělý mac and cheese je nejlépe podávat horký. Můžete ho ozdobit čerstvými bylinkami nebo pepřem. Skvěle se hodí jako hlavní chod, ale můžete ho také podávat jako přílohu k masu či zelenině. Je to opravdu univerzální pokrm, který si zamilujete na první sousto!
Další variace receptu:
Kromě klasického receptu na mac and cheese existuje mnoho variant, které můžete vyzkoušet, abyste přidali do tohoto pokrmu trochu osobitého šmrncu.
Jednou z možností je přidání kousků slaniny nebo šunky při vaření omáčky, což přidá pokrmu na výživnosti a lahodnosti. Alternativně můžete do omáčky přidat na kostičky nakrájené kuřecí prsa pro pestřejší chuťový zážitek.
Další možností je experimentovat se směsí různých druhů sýrů. Namísto pouhého cheddaru můžete přidat do omáčky i sýry jako gouda, ementál nebo parmezán pro bohatší a komplexnější chuť.
Nejčastěji kladené otázky:
Otázka | Odpověď |
---|---|
Jak dlouho se mac and cheese udrží v lednici? | Pokud máte přebytky, mac and cheese můžete skladovat v lednici ve vzduchotěsné nádobě až 3-4 dny. Před ohřevem doporučujeme přidat trochu mléka, aby byl pokrm měkký a krémový. |
Je možné použít jiné těstoviny než makarony? | Ano, můžete experimentovat s různými tvary těstovin podle vašich preferencí. Penne, rigatoni nebo elbow těstoviny jsou skvělou alternativou k tradičním makaronům. |
Mohu použít bezlepkovou mouku? | Ano, bezlepková mouka může být použita jako náhrada za klasickou hladkou mouku, pokud preferujete bezlepkovou verzi receptu. |
Další tipy a triky:
- Pro extra chuťový zážitek můžete do omáčky přidat špetku hořčice nebo Worcestershire omáčky.
- Před pečením můžete na mac and cheese posypat strouhaným parmezánem pro křupavější povrch.
- Pro pikantnější verzi pokrmu můžete do omáčky přidat nasekané jalapeño papričky.
Viz také: