Nejlepší recept na domácí vánočku

Domácí vánočka je tradičním pokrmem, který nesmí chybět na vánočních stolech mnoha rodin. Vytvoření dokonalé vánočky vyžaduje trochu trpělivosti a lásky k pečení. Zde je náš bew-recept, který vám zajistí nezapomenutelnou vánoční pochoutku.

Potřebné suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • sušené ovoce podle chuti (např. rozinky, sušené brusinky)
  • mandle nebo lískové ořechy na ozdobu

Postup:

  1. Nejprve si připravte všechny suroviny a nechte je dosáhnout pokojové teploty.
  2. V misce smíchejte mouku s práškem do pečiva a prosijte je do mísy.
  3. V další míse rozšlehejte vejce s cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli do pěny.
  4. Přidejte rozpuštěné máslo a mléko a důkladně promíchejte.
  5. Postupně přidávejte prosátou mouku s práškem do pečiva a zpracujte hladké těsto.
  6. Přidejte sušené ovoce podle chuti a znovu promíchejte.
  7. Těsto nechte v míse kynout přikryté utěrkou na teplém místě alespoň 1 hodinu, dokud zdvojnásobí svůj objem.
  8. Po vykynutí těsto lehce propracujte a vytvořte z něj kulatý tvar.
  9. Dejte těsto na plech vyložený pečicím papírem a nechte ho ještě chvíli kynout.
  10. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
  11. Vánočku ozdobte mandlemi nebo lískovými ořechy.
  12. Pečte vánočku v troubě asi 30-40 minut, dokud není zlatavá.
  13. Hotovou vánočku nechte vychladnout a podávejte.

Takováto domácí vánočka je ideální na servírování s máslem a marmeládou, či jako součást vánočního pohoštění. Je měkká, voňavá a plná chutí, které rozzáří každou vánoční tabuli.

Další variace vánočky

Kromě klasické domácí vánočky existuje mnoho dalších variant, které můžete vyzkoušet a přizpůsobit svému vkusu.

Varianty vánočky Popis
Vánočka s ořechy a skořicí Přidejte do těsta mleté ořechy a skořici pro bohatší chuť a vůni.
Vánočka s čokoládou a pomerančem Přidejte do těsta kousky čokolády a nastrouhanou kůru z pomeranče pro sladce osvěžující kombinaci.
Vánočka s rumem a sušeným ovocem Pro nádech exotiky můžete přidat do těsta rum a různé druhy sušeného ovoce jako například ananas nebo papája.

Tipy pro dokonalou vánočku

  • Ujistěte se, že těsto kynulo dostatečně dlouho, aby vánočka byla krásně nadýchaná.
  • Před pečením vánočky ji můžete potřít rozšlehaným vejcem pro lesklý povrch.
  • Experimentujte s různými druhy ořechů, sušeného ovoce nebo koření pro unikátní chuťový zážitek.
  • Nezapomeňte pravidelně kontrolovat pečení, aby vánočka nezhnědla příliš rychle.

Viz také:

Photo of author

Eric

Napsat komentář