Recept na základní piškotové těsto na plech


Piškotové těsto na plech je základem mnoha dezertů a dortů. Jeho lehká a vzdušná konzistence ho činí ideálním pro různé náplně a polevy. Připravit ho není nijak složité, a přestože je základní, může být velmi chutný. Následuje náš osvědčený recept na toto skvělé piškotové těsto.

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 120 g cukru
  • 120 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli

Postup:

1. Nejprve si předehřejeme troubu na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Tím zajistíme, že piškot nebude přilepený k plechu a snadno ho budeme moci vyndat.

2. Vejce oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Pokud máme po ruce mixér, můžeme ho použít, aby byla pěna krémovější a vzdušnější.

3. Do pěny postupně vmícháme prosejtanou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Je důležité směs dobře propracovat, aby nezůstaly hrudky.

4. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu a opatrně je vmícháme do těsta. To udělá piškotové těsto ještě vzdušnější.

5. Hotové těsto nalijeme na plech a rovnoměrně rozetřeme po celé ploše. Dbáme na to, aby bylo těsto rovnoměrně tlusté, aby se peklo stejně.

6. Plech s těstem vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 10-15 minut, nebo dokud povrch piškotu nezezlátne a nezačne se odlepovat od okrajů plechu.

7. Po upečení necháme piškot vychladnout, poté ho můžeme použít dle receptu na dezert či dort, který připravujeme.

Tipy:

– Pokud chcete piškot ještě více oživit, můžete přidat do těsta nastrouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru.

– Piškotové těsto můžete také před pečením posypat sekanými oříšky nebo kousky čokolády pro extra chuťový zážitek.

– Při vyndávání piškotu z plechu si pomozte nožem, abyste zajistili, že se těsto nepřetrhne.

Varianty piškotového těsta:

Existuje mnoho variant piškotového těsta, které můžete vyzkoušet podle vaší chuti a potřeb. Jednou z oblíbených variant je přidání kakaa do těsta, čímž vytvoříte čokoládový piškot. Stačí přidat několik lžic kvalitního kakaa do směsi a důkladně promíchat, než přidáte bílky.

Další možností je přidání mletých ořechů, jako jsou vlašské ořechy nebo lískové ořechy, což přidá piškotu zajímavou texturu a oříškovou chuť. Stačí je nasekat na menší kousky a vmíchat je do těsta před pečením.

Nejčastěji kladené otázky:

Otázka Odpověď
Jak dlouho vydrží piškotové těsto? Piškotové těsto lze skladovat v chladničce až 2 dny, pokud je pečivo pečené, mělo by být skladováno v chladničce až týden.
Je možné zmrazené piškotové těsto? Ano, piškotové těsto lze zmrazit. Uložte ho do vzduchotěsné nádoby nebo do sáčku na zmrazování a můžete ho skladovat až 3 měsíce.
Mohu použít piškotové těsto na jiné dezerty? Ano, piškotové těsto je velmi všestranné a lze ho použít jako základ pro různé dezerty, jako jsou tiramisu, trifle nebo dorty.

Viz také:

Photo of author

Eric

Napsat komentář