Nejlepší piškotové těsto na plech

Piškotové těsto na plech je jednou z nejoblíbenějších a nejvíce využívaných základních receptur pro pečení sladkých dobrot. Jeho univerzálnost a jednoduchost přípravy ho činí ideální volbou pro různé příležitosti, od rodinných oslav po společenské události. Ale jak najít to nejlepší piškotové těsto na plech, které oslní vaše chuťové buňky a ohromí vaše hosty?

Přísady

Nejprve si připravte všechny potřebné přísady. Pro vynikající piškotové těsto na plech budete potřebovat:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 6 vajec
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • šťáva a kůra z 1 citronu

Příprava těsta

Postup přípravy piškotového těsta na plech je jednoduchý a rychlý:

  1. Nejprve oddělte bílky od žloutků.
  2. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a postupně přidávejte cukr.
  3. Do sněhu opatrně vmíchejte žloutky.
  4. Přidejte vanilkový cukr, citronovou šťávu a kůru.
  5. Nakonec přimíchejte prosejtanou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli.

Péče o plech

Je důležité správně připravit plech, aby se piškot nerozlepil a pekl se rovnoměrně:

  • Plech vymažte máslem a vysypte strouhankou nebo moukou.
  • Dno plechu vyložte pečicím papírem.

Pečení

Nyní je na řadě pečení. Předehřejte troubu na 180°C a dejte plech do vyhřáté trouby. Pečte piškotové těsto asi 20-25 minut, nebo dokud není zlatavě hnědý.

Dokončení

Po upečení nechte piškotové těsto na plechu vychladnout. Poté můžete podle vlastní chuti ozdobit ovocem, šlehačkou, nebo třeba čokoládovým polevem. Vaše dokonalé piškotové těsto na plechu je připraveno k podávání!

Variace při přípravě těsta

Kromě klasického receptu existuje mnoho zajímavých variací při přípravě piškotového těsta na plech. Jednou z možností je přidání kakaa do těsta pro výrobu čokoládového piškotu. Stačí přidat 2-3 lžíce kvalitního kakaa do přísad a důkladně promíchat. Tím získáte lahodné čokoládové piškotové těsto, které jistě potěší milovníky čokolády.

Bezlepková verze

Pro ty, kteří dodržují bezlepkovou dietu, existuje také možnost přípravy bezlepkové verze piškotového těsta. Stačí nahradit hladkou mouku za kvalitní bezlepkovou mouku, která je dostupná v obchodech se zdravou výživou nebo na internetu. Tímto způsobem si mohou vychutnat skvělý piškot i lidé trpící celiakií nebo mající intoleranci na lepek.

Přísady Bezlepková verze
200 g hladké mouky 200 g bezlepkové mouky
1 prášek do pečiva 1 prášek do pečiva (bezlepkový)

Viz také:

Photo of author

Eric

Napsat komentář