Piškotové těsto na plech s ovocem

Piškotové těsto na plech s ovocem je jedním z nejlahodnějších dezertů, které si můžete připravit doma. Toto jednoduché, ale přesto úžasné těsto kombinuje křupavou texturu piškotů s osvěžující chutí čerstvého ovoce, což ho činí ideálním způsobem, jak zakončit každý jídlo.

Příprava piškotového těsta

Piškotové těsto je základem tohoto dezertu a jeho příprava je velmi snadná. Budete potřebovat následující ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 4 vejce
  • 100 g másla
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 prášek do pečiva

Nejprve rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout. Mezitím smíchejte mouku s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Oddělte žloutky od bílků a žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny. Poté přidejte rozpuštěné máslo a postupně vmíchejte moučnou směs.

Bílky ušlehejte do tuhého sněhu a opatrně je vmíchejte do těsta. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rozetřete do rovnoměrné vrstvy.

Přidání ovoce

Jedinečnost tohoto dezertu spočívá v tom, že můžete použít jakékoliv ovoce dle vaší chuti a sezóny. Doporučujeme však použít čerstvé ovoce, jako jsou jahody, maliny, borůvky nebo broskve.

Na připravené piškotové těsto rozložte ovoce podle libosti. Můžete ho rozmístit rovnoměrně po celém plechu nebo vytvořit různé vzory či dekorace. Fantazii se meze nekladou!

Péče o pečení

Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Dezert pečte asi 20-25 minut nebo dokud není piškotové těsto zlatavě hnědé. Nechte ho vychladnout a pak můžete krájet na porce a podávat.

Užijte si tento lahodný dezert plný chutí a vůní ovocných kousků s křupavým piškotovým dnem. Vaši hosté budou určitě nadšeni!

Varianty piškotového těsta

Kromě klasického receptu na piškotové těsto existuje mnoho variant, které můžete vyzkoušet. Jednou z populárních variant je přidání kakaa do těsta, čímž vytvoříte čokoládovou verzi tohoto dezertu.

Ingredience Množství
250 g hladké mouky 150 g cukru
4 vejce 100 g másla
1 balíček vanilkového cukru 1 prášek do pečiva
2 lžíce kakaa

Postupujte podobně jako při klasickém receptu, avšak do těsta přidejte kakao společně s moukou. Výsledkem bude bohaté čokoládové těsto, které si oblíbí všichni milovníci čokolády.

Tipy pro úspěch

  • Při přidání ovoce do těsta dejte pozor, aby nebylo příliš mokré, aby nedošlo k přesycení těsta tekutinou.
  • Dezert můžete servírovat s šlehačkou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny pro dokonalé završení chuťového zážitku.

Viz také:

Photo of author

Eric

Napsat komentář