Někdo si je zcela jistý, jiný o tom nikdy neslyšel: mýtus, že banány jsou vlastně bobule, přetrvává. Co za ním stojí?
Když se řekne bobulovité ovoce, jako první se vám pravděpodobně vybaví maliny, jahody, borůvky a podobné plody, ale ne nutně banány. Stále se však najdou lidé, kteří tvrdí, že banány jsou také bobulovité ovoce, a trvají na tom. Mají pravdu, nebo se mýlí?
Banány: k čemu jsou dobré?
Je to pravda: banány jsou ve skutečnosti bobule! Z botanického hlediska patří do čeledi bobulovitých, protože se vyvíjejí z jednoho květu s vaječníkem a ve své dužině obsahují několik semen. Plod se skládá ze tří vrstev: vnější slupky (exokarp), šťavnaté střední části (mezokarp) a obvykle o něco tmavší vnitřní části (endokarp), která obsahuje semena.
Stejné vlastnosti mají i banány, ale v běžné řeči se jim často neříká bobule, protože se tvarem a strukturou liší od klasických bobulí, jako jsou borůvky nebo maliny.
Věděli jste, že. Pokud se podíváte pozorně, můžete na některých banánech stále vidět drobná semínka. Jejich velikost se u vyšlechtěných odrůd zmenšila, a proto jsou již méně viditelná a sotva znatelná.
Bobule: široký pojem
Podle botanické definice patří mezi bobuloviny také okurky, melouny, dýně, citrusové plody, datle, kiwi, papriky, lilky a rajčata. Pokud vnitřní část plodu ztvrdla a vytvořila tvrdé semeno, jako je tomu u třešní, bezinek nebo broskví, nazývá se plod peckovice. Pokud se jedná o ovoce, u kterého jsou všechny tři vrstvy dřevnaté, nazývá se ořech.
I mezi „klasickými“ bobulovitými plody se tato skupina dělí na další podskupiny: maliny a ostružiny jsou prefabrikované peckoviny, protože se skládají z mnoha malých kůstek. Jahody jsou naproti tomu bobulovité ovoce, protože červená dužina je ve skutečnosti zduřelý základ květu rostliny, na kterém jsou četné malé oříšky v podobě drobných žlutých zrnek.
Ověřte si fakta: co byste ještě měli vědět o banánech
Banány byly původně pěstovány v jihovýchodní Asii před více než 7 000 lety. Dnes existuje na celém světě více než 1 000 různých odrůd banánů. Nejběžnější odrůdou banánů je Cavendish.
Banány rostou v tropickém a subtropickém podnebí a největšími producenty jsou země jako Indie, Čína, Brazílie, Indonésie a Filipíny. Zajímavostí je, že banánovník není strom, ale velká tráva. Takzvaný stonek rostliny tvoří silné řapíky listů.
Po sklizni banány dále dozrávají, protože uvolňují plyn etylen, který urychluje proces zrání. Tip: právě kvůli etylenovému plynu by se banány neměly skladovat společně s jablky, kiwi nebo avokádem, protože to způsobí rychlejší dozrávání ovoce a také jeho rychlé ztmavnutí a změknutí.
Banány jsou obzvláště bohaté na živiny, mají vysoký obsah draslíku, který je prospěšný pro srdce a krevní tlak, a také vitaminu C, vitaminu B6 a vlákniny. Jsou také skvělým zdrojem rychlé energie, protože obsahují přírodní cukry, jako je glukóza, fruktóza a sacharóza. Lze je konzumovat různými způsoby – čerstvé, jako součást koktejlů, pečené, smažené nebo i jako součást slaných pokrmů. Díky své měkké konzistenci a snadné stravitelnosti jsou v mnoha kulturách často jedním z prvních druhů ovoce, které se nabízí dětem.