Mladé zelí je oblíbenou zeleninou mnoha českých žen i mužů. Lze z ní připravit mnoho chutných pokrmů. Tato zelenina je navíc mimořádně zdravá – obsahuje vitaminy a minerální látky nezbytné pro správné fungování organismu. Mladé zelí bylo navíc zařazeno na seznam „Čistá patnáctka“. Co to znamená?
Je mladé zelí užitečné?
Mladé zelí je mimořádně zdravá zelenina obsahující mimo jiné vitamin C, vitamin A, vitamin E, vitaminy skupiny B, vitamin K, kyselinu listovou, mangan, draslík, měď, vápník a železo. Tyto látky jsou nesmírně důležité pro správné fungování lidského organismu. Dostatečné množství vitaminu C má vliv na správné fungování imunitního systému. Vitamin A podporuje zrak a vitaminy skupiny B mimo jiné podporují nervový systém.
Kromě toho není mladé zelí příliš kalorické (za předpokladu, že je podáváno bez tučných přísad, jako je např. šalvěj). Kalorická hodnota této zeleniny je asi 40 kcal na 100 g. Díky tomu ji do svého jídelníčku zařazuje mnoho lidí držících redukční diety.
Je třeba mít na paměti, že ne každý si může dovolit bezstarostně jíst mladé zelí. Zelenina obsahuje sloučeniny, které mohou narušovat vstřebávání jódu z potravy. Proto by lidé s poruchami štítné žlázy měli mladé zelí konzumovat v umírněném množství .
Mladé zelí je na seznamu „čisté patnáctky“.
Zajímavé je, že mladé zelí najdeme na seznamu „Čistá patnáctka “ . Tento seznam zahrnuje zeleninu a ovoce, které jsou nejméně kontaminovány pesticidy nebo jinými přípravky na ochranu rostlin. Je užitečné se s ním seznámit, zejména pokud chceme konzumovat potraviny bez škodlivých sloučenin.
Žebříček každoročně zveřejňuje organizace Environmental Working Group. Kromě zelí jsou na seznamu Čistá patnáctka mimo jiné sladké brambory, mrkev, papája, ananas, avokádo a cibule. Za zmínku také stojí, že podle zprávy většina vzorků (asi 65 %) ovoce a zeleniny z tohoto seznamu neobsahovala zjistitelná rezidua pesticidů.
Co dělat s mladým zelím?
Mladé zelí je velmi všestranná zelenina, ze které můžete připravit skutečné pochoutky. Ideální je na vaření bigosu nebo polévek. Někteří lidé používají mladé zelí také k přípravě salátů (například se smetanou) jako přílohu k večeři. Tradiční vepřová kotleta s bramborami a mladým zelím je opravdovou lahůdkou pro chuťové pohárky. Z této zeleniny lze také připravit aromatický zelný salát.
Co dalšího můžete z mladého zelí připravit? Listy této zeleniny se skvěle hodí jako přísada na obalování plněného zelí. Lze z nich také připravit úžasné palačinky (jsou vynikající se sýrem a sladko-pikantní omáčkou) nebo závitky s houbami. Možností je tolik, že stojí za to vyzkoušet jich co nejvíce.
Někteří lidé přidávají mladé listy kapusty do . Koktejlům. V kombinaci s jablky a mrkví z nich lze vytvořit mimořádně zdravý nápoj.