Přestože je ovoce skutečnou pokladnicí vitaminů a živin, některým druhům ovoce bychom se měli vyhýbat. Češi bohužel stále ochotně kupují a jedí konzervované ovoce naplněné cukrovým sirupem. Jaké jsou škody konzervovaného ovoce?
- Konzervované ovoce a zdraví. Často obsahují cukr nebo glukózo-fruktózový sirup, který způsobuje rychlé zvýšení hladiny glukózy v krvi, což zvyšuje riziko cukrovky a obezity.
- Lepší alternativy – čerstvé ovoce, bohaté na vitamíny a minerály, je nejzdravější. Sušené ovoce, ačkoli má vysoký obsah kalorií, obsahuje vlákninu.
- Nebezpečí konzumace cukru. Nadměrná konzumace cukru vede k srdečním onemocněním, ztukovatění jater a metabolickým problémům.
- Shrnutí – Konzervované ovoce má nejmenší výživovou hodnotu, proto byste ho měli nahradit čerstvým nebo sušeným ovocem.
Konzervované ovoce – vyplatí se ho jíst?
Češi ovocemilují a ochotně ho pěstují. Odměňuje se nám vynikající výživovou hodnotou a skvělými zdravotními účinky. V naší zemi najdete obrovské množství druhů, známých i méně známých. Kromě meruněk, arónie a jahod se v Polsku pěstuje také méně známá kalina, ale i mini kiwi a zelené švestky asijského původu.
V praxi jsou téměř všechny druhy ovoce, které lze koupit v supermarketech nebo na pultech, zdravé a měly by být zařazeny do jídelníčku. Mnohé z nich obsahují mnoho vitaminů a antioxidantů a také cenné minerální látky. Bohužel i v České republice se vyskytují zpracované verze ovoce. Mluvíme o konzervovaném ovoci. Takové konzervy jsou zpravidla kromě ovoce naplněny kalorickým a škodlivým cukerným sirupem . Jak škodlivé jsou ovocné konzervy? Vysoká škodlivost konzervovaného ovoce byla bohužel vědecky potvrzena v časopise .
Nejen v létě, ale po celý rok můžete v České republice jíst ovoce, které roste u nás nebo je dovezeno z jiných zemí. Například ananasy, které byly dříve oblíbené v konzervách, dnes najdete v supermarketech téměř po celý rok. Některé ovoce se však dá jíst i mražené – maliny nebo jahody.
Kupovat a jíst konzervované ovoce však není dobrý nápad. Vzhledem k tomu, že je k dispozici tolik zdravých alternativ, nebudou tyto varianty dobrou volbou. Vždy je lepší zvolit nejprve čerstvé ovoce, pak sušené nebo mražené a o konzervovaném ovoci by se nemělo uvažovat ani jako o poslední možnosti. Lepší je koupit něco úplně jiného. Proč jsou škodlivé?
Konzervované ovoce je škodlivé. Jak?
Konzervované ovoce je v podstatě zpracovaný ekvivalent běžného čerstvého ovoce. Tyto konzervy jsou obvykle naplněny cukrovým sirupem nebo glukózo-fruktózovým sirupem. Cukru se ne nadarmo říká „bílá smrt“. Jeho nadměrná konzumace vede k četným zdravotním problémům.
Ovoce obsahuje přírodní fruktózu, která může být při nadměrné konzumaci také škodlivá. Dostatek vlákniny v čerstvém ovoci vyrovnává vstřebávání cukrů, ale v případě konzervovaného ovoce se cukry vstřebávají příliš rychle, což vede ke zvýšení hladiny glukózy v krvi. To zvyšuje riziko vzniku cukrovky.
Kromě cukrovky nám hrozí mnoho dalších onemocnění spojených s nadměrnou konzumací cukru. Zde jsou některá onemocnění, která mohou vzniknout v důsledku konzumace nadměrného množství cukru:
- Cukrovka
- Obezita
- Ztučnění jater
- Srdeční onemocnění
Při nákupu ovoce dávejte vždy přednost čerstvému ovoci. Ve většině případů byste měli z jídelníčku zcela vyloučit konzervované ovoce.
Jaké je nejlepší ovoce? Sušené, čerstvé nebo konzervované?
Konzervované, sušené a čerstvé ovoce se výrazně liší svými zdravotními účinky. Čerstvé ovoce přímo ze stromu nebo keře je nejbohatší na vitamíny, minerály a antioxidanty a obsahuje také nejvíce vody, která přispívá k jeho hydratačním účinkům a podpoře metabolismu. Sušené ovoce sice ztrácí část vody, ale je koncentrovaným zdrojem vlákniny ,vitaminů (např. C a A) a minerálních látek, obsahuje však více cukru na 100 g a je kaloričtější. Často obsahují konzervační látky, např. oxid siřičitý, což snižuje jejich výživovou hodnotu. Na druhou stranu se konzervované ovoce tepelně upravuje, čímžse ztrácí mnoho cenných složek, a může být také skladováno v sirupu, což zvyšuje jeho kalorickou hodnotu a obsah cukru.
Níže naleznete tabulku porovnávající nutriční hodnotu jablek ve třech druzích: čerstvých, sušených a konzervovaných. Tyto hodnoty jsou přibližné a závisí na konkrétní značce nebo způsobu zpracování.
Výživová hodnota (na 100 g) Čerstvá jablka Sušená jablka Konzervovaná jablka (v sirupu)
Kalorie 52 kcal 243 kcal 70 kcal
Bílkoviny 0,3 g 2,2 g 0,1 g
Tuk 0,2g 0,5g 0,1g
Sacharidy 14g 64g 18g
Vláknina 2,4g 9,8g 1,6g
Cukry 10g 53g 15g
Vitamin C 4,6mg 0mg 1mg
Draslík 107mg 732mg 75mg
Klíčové rozdíly:
- Kalorie: Sušená jablka obsahují výrazně více kalorií než čerstvá jablka, protože z nich byla odstraněna voda a živiny se tak koncentrovaly.
- Bílkoviny a tuky: Sušená jablka obsahují o něco více bílkovin a tuků, ale stále v malém množství.
- Sacharidy a cukry: Konzervovaná jablka obsahují nadbytek cukru, zejména toho, který je uložen v sirupu.
- Vláknina: sušená jablka jsou dobrým zdrojem vlákniny, zatímco čerstvá a konzervovaná jablka jí obsahují méně.
- Vitamin C: Čerstvá jablka obsahují více vitaminu C než ostatní formy, protože vitamin C se při sušení a konzervování snadno ničí.
Shrneme-li to, čerstvé ovoce je nejzdravější volbou, protože si zachovává nejvíce vitaminů, má nízký obsah cukru a neobsahuje žádné konzervační látky. Sušené ovoce může být zdravou svačinkou, ale měli byste si dávat pozor na jeho kalorie a přídatné látky. Konzervované ovoce je kvůli ztrátě živin a častému přidávání cukru nejméně zdravou volbou. Proto se vyplatí vybírat čerstvé nebo sušené ovoce, abyste maximalizovali zdravotní přínosy.