Tyto plody jsou škodlivé pro srdce. Češi je přesto jedí ve velkém množství.

Tyto plody jsou škodlivé pro srdce. Češi je přesto jedí ve velkém množství.

Přestože je ovoce skutečnou pokladnicí vitaminů a živin, některým druhům ovoce bychom se měli vyhýbat. Češi bohužel stále ochotně kupují a jedí konzervované ovoce naplněné cukrovým sirupem. Jaké jsou škody konzervovaného ovoce?

  • Konzervované ovoce a zdraví. Často obsahují cukr nebo glukózo-fruktózový sirup, který způsobuje rychlé zvýšení hladiny glukózy v krvi, což zvyšuje riziko cukrovky a obezity.
  • Lepší alternativy – čerstvé ovoce, bohaté na vitamíny a minerály, je nejzdravější. Sušené ovoce, ačkoli má vysoký obsah kalorií, obsahuje vlákninu.
  • Nebezpečí konzumace cukru. Nadměrná konzumace cukru vede k srdečním onemocněním, ztukovatění jater a metabolickým problémům.
  • Shrnutí – Konzervované ovoce má nejmenší výživovou hodnotu, proto byste ho měli nahradit čerstvým nebo sušeným ovocem.

Konzervované ovoce – vyplatí se ho jíst?

Češi ovocemilují a ochotně ho pěstují. Odměňuje se nám vynikající výživovou hodnotou a skvělými zdravotními účinky. V naší zemi najdete obrovské množství druhů, známých i méně známých. Kromě meruněk, arónie a jahod se v Polsku pěstuje také méně známá kalina, ale i mini kiwi a zelené švestky asijského původu.

V praxi jsou téměř všechny druhy ovoce, které lze koupit v supermarketech nebo na pultech, zdravé a měly by být zařazeny do jídelníčku. Mnohé z nich obsahují mnoho vitaminů a antioxidantů a také cenné minerální látky. Bohužel i v České republice se vyskytují zpracované verze ovoce. Mluvíme o konzervovaném ovoci. Takové konzervy jsou zpravidla kromě ovoce naplněny kalorickým a škodlivým cukerným sirupem . Jak škodlivé jsou ovocné konzervy? Vysoká škodlivost konzervovaného ovoce byla bohužel vědecky potvrzena v časopise .

Nejen v létě, ale po celý rok můžete v České republice jíst ovoce, které roste u nás nebo je dovezeno z jiných zemí. Například ananasy, které byly dříve oblíbené v konzervách, dnes najdete v supermarketech téměř po celý rok. Některé ovoce se však dá jíst i mražené – maliny nebo jahody.

Kupovat a jíst konzervované ovoce však není dobrý nápad. Vzhledem k tomu, že je k dispozici tolik zdravých alternativ, nebudou tyto varianty dobrou volbou. Vždy je lepší zvolit nejprve čerstvé ovoce, pak sušené nebo mražené a o konzervovaném ovoci by se nemělo uvažovat ani jako o poslední možnosti. Lepší je koupit něco úplně jiného. Proč jsou škodlivé?

Konzervované ovoce je škodlivé. Jak?

Tyto plody jsou škodlivé pro srdce. Češi je přesto jedí ve velkém množství.

Konzervované ovoce je v podstatě zpracovaný ekvivalent běžného čerstvého ovoce. Tyto konzervy jsou obvykle naplněny cukrovým sirupem nebo glukózo-fruktózovým sirupem. Cukru se ne nadarmo říká „bílá smrt“. Jeho nadměrná konzumace vede k četným zdravotním problémům.

Ovoce obsahuje přírodní fruktózu, která může být při nadměrné konzumaci také škodlivá. Dostatek vlákniny v čerstvém ovoci vyrovnává vstřebávání cukrů, ale v případě konzervovaného ovoce se cukry vstřebávají příliš rychle, což vede ke zvýšení hladiny glukózy v krvi. To zvyšuje riziko vzniku cukrovky.

Kromě cukrovky nám hrozí mnoho dalších onemocnění spojených s nadměrnou konzumací cukru. Zde jsou některá onemocnění, která mohou vzniknout v důsledku konzumace nadměrného množství cukru:

  • Cukrovka
  • Obezita
  • Ztučnění jater
  • Srdeční onemocnění

Při nákupu ovoce dávejte vždy přednost čerstvému ovoci. Ve většině případů byste měli z jídelníčku zcela vyloučit konzervované ovoce.

Jaké je nejlepší ovoce? Sušené, čerstvé nebo konzervované?

Konzervované, sušené a čerstvé ovoce se výrazně liší svými zdravotními účinky. Čerstvé ovoce přímo ze stromu nebo keře je nejbohatší na vitamíny, minerály a antioxidanty a obsahuje také nejvíce vody, která přispívá k jeho hydratačním účinkům a podpoře metabolismu. Sušené ovoce sice ztrácí část vody, ale je koncentrovaným zdrojem vlákniny ,vitaminů (např. C a A) a minerálních látek, obsahuje však více cukru na 100 g a je kaloričtější. Často obsahují konzervační látky, např. oxid siřičitý, což snižuje jejich výživovou hodnotu. Na druhou stranu se konzervované ovoce tepelně upravuje, čímžse ztrácí mnoho cenných složek, a může být také skladováno v sirupu, což zvyšuje jeho kalorickou hodnotu a obsah cukru.

Níže naleznete tabulku porovnávající nutriční hodnotu jablek ve třech druzích: čerstvých, sušených a konzervovaných. Tyto hodnoty jsou přibližné a závisí na konkrétní značce nebo způsobu zpracování.

Výživová hodnota (na 100 g) Čerstvá jablka Sušená jablka Konzervovaná jablka (v sirupu)

Kalorie 52 kcal 243 kcal 70 kcal

Bílkoviny 0,3 g 2,2 g 0,1 g

Tuk 0,2g 0,5g 0,1g

Sacharidy 14g 64g 18g

Vláknina 2,4g 9,8g 1,6g

Cukry 10g 53g 15g

Vitamin C 4,6mg 0mg 1mg

Draslík 107mg 732mg 75mg

Tyto plody jsou škodlivé pro srdce. Češi je přesto jedí ve velkém množství.

Klíčové rozdíly:

  • Kalorie: Sušená jablka obsahují výrazně více kalorií než čerstvá jablka, protože z nich byla odstraněna voda a živiny se tak koncentrovaly.
  • Bílkoviny a tuky: Sušená jablka obsahují o něco více bílkovin a tuků, ale stále v malém množství.
  • Sacharidy a cukry: Konzervovaná jablka obsahují nadbytek cukru, zejména toho, který je uložen v sirupu.
  • Vláknina: sušená jablka jsou dobrým zdrojem vlákniny, zatímco čerstvá a konzervovaná jablka jí obsahují méně.
  • Vitamin C: Čerstvá jablka obsahují více vitaminu C než ostatní formy, protože vitamin C se při sušení a konzervování snadno ničí.

Shrneme-li to, čerstvé ovoce je nejzdravější volbou, protože si zachovává nejvíce vitaminů, má nízký obsah cukru a neobsahuje žádné konzervační látky. Sušené ovoce může být zdravou svačinkou, ale měli byste si dávat pozor na jeho kalorie a přídatné látky. Konzervované ovoce je kvůli ztrátě živin a častému přidávání cukru nejméně zdravou volbou. Proto se vyplatí vybírat čerstvé nebo sušené ovoce, abyste maximalizovali zdravotní přínosy.

Napsat komentář