Přestože je tato ryba mimořádně zdravá, patří také k nejdražším rybám, které můžete v obchodech a restauracích najít. Jedná se o platýse, který obsahuje mnoho živin a je zdravý. Někteří lidé ho však nemohou jíst. Proč?
- O jaký druh ryby se jedná? Halibut atlantský je zdravá ryba bohatá na vitaminy (A, D, B6, B12) a minerály (fosfor, draslík, selen), které podporují zdravou pokožku, vlasy a sliznice.
- Zdravotní výhody Obsahuje málo tuku, hodně bílkovin a omega-3 mastné kyseliny, které snižují hladinu cholesterolu, podporují hubnutí a mohou předcházet rakovině.
- Pro koho. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, dětem a osobám s onemocněním ledvin kvůli možnému obsahu těžkých kovů.
- Jak si vybrat. Čerstvý platýs má lesklé oči, mořský zápach a pevné maso.
- Jak krmit. Nejlépe se peče, smaží nebo vaří v páře.
Proč jíst platýse?
Každé dítě ví, že když už jíst maso, mělo by jíst ryby. Je to mnohem zdravější potravina než vepřové nebo kravské maso, především proto, že je zdrojem cenných minerálů, vitaminů a tuků. V českých obchodech a restauracích najdete výjimečně zdravé ryby, kterým se říká „ rybyproti rakovině “ . O jaké druhy se jedná?
Halibut atlantský ( Hippoglossus hippoglossus ) je mimořádně zdravá ryba, ale na našich talířích se objevuje jen zřídka. Ačkoli nám atlantská ryba není cizí, tento druh je tuzemskými spotřebiteli stále přehlížen. Proč? Nepochybnou překážkou může být cena – patří k nejdražším rybám dostupným v hypermarketech. V dnešní době, zejména s rostoucími cenami bydlení a inflací, se Češi snaží ušetřit na všem, na čem se dá. Za platýse se však vyplatí utratit pár centů. Proč?
Halibut – výživová hodnota, zdravotní přínosy
Halibut je mimořádně užitečná ryba, která obsahuje mnoho vitaminů a minerálů. Maso tohoto živočicha obsahuje minerální látky, jako je fosfor, draslík, selen, a také vitaminy skupiny B – B6, B12 a niacin. Díky těmto složkám jsou naše pokožka, vlasy a sliznice zdravější.
Díky nízkému obsahu tuku a vysokému obsahu bílkovin je halibut prospěšný pro ty, kteří se snaží zhubnout, a omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky a mohou také předcházet rakovině prsu, tlustého střeva a prostaty. To bylo prokázáno ve vědeckém časopise Nutrients. Pravidelná konzumace této ryby může také snížit hladinu špatného cholesterolu, a tím snížit riziko aterosklerózy, mrtvice nebo infarktu.
- Omega-3 kyseliny
- vitamín A
- vitamín D
- vitamíny skupiny B
- fosfor
- draslík
- selen
Jak si vybrat halibuta? Jak chutná halibut? Kdo ho nemůže jíst?
Halibut je zdravá ryba, do které se vyplatí investovat, ale jak se ukazuje, ne každý ji může jíst. Halibut může obsahovat stopové množství těžkých kovů. Jedná se například o rtuť. Proto by se tato ryba měla konzumovat s mírou a těhotné a kojící ženy by se její konzumaci měly vyhnout úplně. Těžké kovy mohou mít negativní účinky na dítě nebo vyvíjející se plod. Stejně tak by halibuta neměly příliš často konzumovat malé děti, které jsou ještě ve vývojovém období. Halibutovi by se měli vyhýbat také lidé trpící onemocněním ledvin nebo dnou. Tato ryba obsahuje purinové sloučeniny, které zhoršují příznaky některých onemocnění. Proto byste si měli koupi této ryby dvakrát rozmyslet, a to nejen kvůli ceně.
Chcete-li si vybrat dobrého, čerstvého platýse, měli byste věnovat pozornost vůni. Dobrý platýs bude mít vůni mořské vody. Jeho oči však budou jasné a nebudou zapadlé. Maso by mělo být pevné, nedeformované a nezměněné barvy. Ryba bude chutná jak smažená, tak pečená. Nejlepší způsob, jak ochránit své zdraví, je vařit ji v páře.