Ryby jsou zdravější než jiné potraviny, ale Češi je jedí jen zřídka. Je v Lidlu.

Ryby jsou zdravější než jiné potraviny, ale Češi je jedí jen zřídka. Je v Lidlu.

Jeseter je opravdu jedinečná ryba. Nejen, že je na Zemi už nejméně několik tisíc let, ale i to, že má chutné a zdravé maso bohaté na bílkoviny. Cena jeseterů však může být odrazující, a proto se na naše stoly často nedostane. Pokud ho však najdete ve slevě, neváhejte.

  • Jeseter je jednou z nejstarších ryb na Zemi. V některých oblastech patří k ohroženým druhům.
  • Pěstování jeseterů vyžaduje velmi sterilní podmínky, takže mimo jiné: jeho cena nepatří k nejnižším.
  • Jeseter však stojí za vyzkoušení kvůli své vynikající výživové hodnotě, včetně vysokého obsahu cenných bílkovin.

Proč je jeseter drahý?

Jeseter je jednou z nejstarších migrujících ryb na Zemi (první stopy po něm pocházejí z období jury), která se vyskytuje ve sladkých i slaných vodách. V současné době se vyskytuje v blízkosti Ruska, Kazachstánu a Kanady, tedy na severní polokouli. Jeseteři se kdysi vyskytovali v Baltském moři a řekách, ale znečištění vody způsobené rozšiřováním infrastruktury vedlo k tomu, že byl jeseter baltský v 70. letech 20. století prohlášen za vyhynulého. V současné době se v České republice vyskytuje pouze v rybích farmách.

Jeseter je velká ryba: může vážit až 100 kg a dosahovat délky přes 2 metry. Za vhodných podmínek se dožívá nejméně 50 let. Tyto údaje jsou impozantní, ale ovlivňují také cenu jeseterů, kteří nepatří mezi nejlevnější druhy ryb.

Jeho plný vývoj trvá nejméně 10-20 let, a proto jeho chov není nejjednodušší. Jeseter navíc potřebuje pro svůj růst vhodné podmínky. Díky tomu bude schopen dodávat kaviár tolik žádaný po celém světě. Některé druhy jeseterů jsou navíc ohrožené, takže jejich cena neustále roste.

Jak chutná maso jeseterů?

Jeseteři mohou žít pouze v čistých vodách, což má vliv na rybí maso, které je křehké a šťavnaté a zároveň neobsahuje téměř žádné kosti. Proto může být dobrou volbou jak pro děti, tak pro starší lidi. Jeseter neobsahuje rtuť.

V Lidlu právě probíhá akce: 100 g horkého uzeného filetu z jesetera .

Proč jíst jesetera? Výživová hodnota

100 g syrového masa jesetera obsahuje:

  • 105 kcal,
  • 4,54 g tuku, z toho 0,3 g omega-3 nenasycených mastných kyselin,
  • 22,68 g bílkovin.
  • Ryby jsou zdravější než jiné potraviny, ale Češi je jedí jen zřídka. Je v Lidlu.

Zvláštní pozornost je třeba věnovat obsahu bílkovin v jeseterech, které jsou velmi hodnotné. Ve srovnání s makrelou nebo sardinkami obsahuje mnohem více alaninu, kyseliny asparagové, glycinu a kyseliny glutamové. Bílkovinný profil jeseterovitých ryb je neobyčejně bohatý, což potvrdil i výzkum. Nedostatek bílkovin může způsobit anémii, slabost, otoky nebo poruchy imunitního systému.

Studie rovněž prokázaly, že maso jeseterů je bohatým zdrojem železa, vápníku, hořčíku, mědi a zinku. Neobsahuje však tolik manganu. Obsahuje také další bioaktivní látky včetně chondroitin sulfátu, který podporuje funkci kloubů.

Jak připravit jesetera?

Způsob přípravy jesetera závisí na tom, jaký druh ryby koupíte. Pokud jste si vybrali celé tělo jesetera, pak ho budete muset nejprve pečlivě rozříznout, odstranit šupiny, sliz a hlavu (zajímavé je, že ji lze použít na vaření vývaru). Teprve poté maso z jesetera nakrájíme na kousky a zpracujeme ho podle vlastního uvážení – usmažíme, ugrilujeme nebo uvaříme. Uzený jeseter se naopak hodí do salátů. Můžeme ho také použít k přípravě sushi, polévky, rybí pasty nebo jednoduše sendvičů.

Napsat komentář