Recept na strouhanou buchtu s jablky

Vítejte přátelé, dnes vám přinášíme úžasný recept na lahodnou strouhanou buchtu s jablky, která vás jistě nadchne svou jedinečnou chutí a vůní. Tato klasická pochoutka je skvělou volbou pro odpolední čaj či jako sladký dezert po večeři. Nečekejte a pojďte si s námi užít radost z pečení!

Potřebné suroviny:

  • 4 středně velká jablka
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • mletá skořice podle chuti
  • citronová šťáva

Postup:

1. Nejprve si připravíme jablka. Oloupeme je, zbavíme jádřinců a nastrouháme na jemném struhadle. Pokud máme citron, můžeme přidat trochu citronové šťávy, aby jablka nezežlukla.

2. Ve velké míse smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem, špetkou soli a podle chuti mletou skořicí.

3. K tomuto směsi přidáme nastrouhaná jablka a dobře promícháme.

4. Do směsi přidáme rozpuštěné máslo a vejce a znovu promícháme, dokud nedostaneme hladké těsto.

5. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia a plech vymažeme máslem nebo vyložíme pečicím papírem.

6. Těsto rovnoměrně rozprostřeme na plech a pečeme asi 30-40 minut, nebo dokud není buchta zlatavě hnědá.

7. Hotovou buchtu necháme chvíli vychladnout, pokrájíme na porce a podáváme.

Tips:

• Pokud máme rádi větší kousky jablek, můžeme je nastrouhat hruběji.

• Můžeme přidat do těsta i kousky ořechů nebo rozinky pro zajímavější chuťový zážitek.

• Podáváme buchtu ještě teplou s kávou nebo čajem, ideální je také doplnění o kopeček šlehačky.

Tento recept na strouhanou buchtu s jablky je jednoduchý, rychlý a zaručeně vás okouzlí svou lahodnou vůní a chutí. Vaši rodinu i hosty určitě potěšíte tímto skvělým dezertem, který si oblíbíte i vy sami. Přejeme vám hodně zábavy při pečení a dobrou chuť!

Alternativní varianty a přizpůsobení receptu

Pro ty, kteří chtějí přidat do této klasické buchty trochu změny, existuje několik variant. Místo jablek lze použít hrušky nebo třeba meruňky pro odlišnou chuť. Pro zvýraznění vůně a chuti můžeme také do těsta přidat trochu rumu či vanilkového extraktu.

Ingredience Množství
Hrušky 4 ks
Rum 1 lžička
Vanilkový extrakt 1 lžička

Pokud preferujete bezlepkovou variantu, můžete nahradit hladkou mouku za mouku bez lepku a přidat nějaký zázvorový nebo kokosový přídavek pro zajímavou exotickou příchuť.

Časté dotazy

Zde jsou některé časté otázky, které se týkají tohoto receptu:

  • Je možné přidat do těsta více ovoce?
    Ano, můžete přidat různé kombinace ovoce podle své chuti. Experimentujte s různými druhy ovoce pro zajímavé kombinace chutí.
  • Dá se tato buchta připravit i bez cukru?
    Ano, lze použít alternativy jako med, javorový sirup nebo stevia, pokud preferujete méně sladkou variantu.
  • Mohu použít rostlinné máslo místo normálního másla?
    Ano, rostlinné máslo lze použít jako alternativu pro vegany nebo ty, kteří chtějí snížit příjem živočišných produktů.

Viz také:

Photo of author

Eric

Napsat komentář