Recept na žemlovku s jablky


Milovníci sladkých dobrot, pozor! Přinášíme vám skvělý recept na klasickou žemlovku s jablky, která se stane hitem na každém stole. Tato lahodná pochoutka spojuje nadýchané žemle s osvěžující chutí jablek a jemným aroma skořice. Připravte se na to, že si vaši rodinu i hosty získáte na svou stranu s tímto jedinečným receptem!

Potřebné suroviny:

Pro přípravu žemlovky s jablky budete potřebovat následující ingredience:

  • 6 krajíčků starých žemlových rohlíků
  • 4 středně velká jablka
  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 2 vejce
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup přípravy:

1. Nejprve si připravte všechny potřebné suroviny. Rohlíky nakrájejte na tenké plátky a jablka oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.

2. V misce rozpusťte máslo a smíchejte ho s cukrem, vanilkovým extraktem a skořicí.

3. Do této směsi přidejte vejce a mléko a důkladně promíchejte, dokud nedostanete hladkou hmotu.

4. Vymažte pekáč máslem a vysypte ho strouhankou. Nyní začněte střídat vrstvy žemlových plátků a plátků jablek, dokud nedosáhnete vrchní vrstvy.

5. Postupně zalijte připravenou směsí máslo-cukr a opakujte proces, dokud nevyužijete všechny ingredience.

6. Nechte žemlovku odpočívat asi 20 minut, aby se všechny chutě prolnuly.

7. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Poté vložte žemlovku do trouby a pečte asi 40-45 minut, nebo dokud nezíská zlatavou barvu.

Podávání:

Hotovou žemlovku nechte trochu vychladnout a podávejte ji teplou s šálkem čerstvého čaje či kávy. Můžete ji také ozdobit špetkou skořice nebo posypat moučkovým cukrem pro dokonalou chuťovou harmonii.

Doporučení:

Tento recept na žemlovku s jablky je skvělým způsobem, jak využít staré žemle a připravit lahodnou pochoutku pro celou rodinu. Experimentujte s různými druhy jablek a případně přidejte ořechy nebo rozinky pro ještě bohatší chuť. Bon appétit!

Alternativní ingredience:

Pokud chcete vyzkoušet něco nového, můžete do receptu na žemlovku s jablky přidat některé alternativní ingredience, jako například:

  • Hrušky místo jablek pro jinou ovocnou chuť
  • Kokosový cukr nebo med místo běžného cukru pro zdravější variantu
  • Mandle nebo lískové ořechy pro křupavou texturu

Doplňkové informace:

Pro zajímavost, žemlovka s jablky se tradičně podává i s ovocnou omáčkou nebo zmrzlinou. Také můžete vyzkoušet některé sezónní ingredience podle ročního období pro ještě pestřejší chuťový zážitek.

Roční období Doporučené ingredience
Jaro Jahody, maliny
Léto Borůvky, broskve
Podzim Hrušky, švestky
Zima Brusinky, jablka

Nejčastěji kladené otázky:

  • Je možné žemlovku připravit bez cukru?
  • Mohu použít jiné koření než skořici?
  • Je lepší použít čerstvé nebo staré žemle?
  • Dá se žemlovka připravit i bez vajec?

Viz také:

Photo of author

Eric

Napsat komentář