Přidejte k vařícímu květáku. Vyjde bílý a aromatický.
Zde je tajemství přípravy této neobvyklé zeleniny. Přidáním jedné z několika ingrediencí do vody se zbavíme problému se zápachem v kuchyni. Zároveň zachováme krásu květáku.
Květák je dokonalá zelenina
Přestože je květák velmi běžným produktem, nelze ho přeceňovat. Je to jedna z nejuniverzálnějších zelenin, kterou můžeme denně najít v obchodech. Lze jej podávat vařený nebo pečený v troubě či grilovaný jako řízky.
Květák je samozřejmě dokonale jedlý a chutný i syrový – například v salátu s jogurtovou zálivkou. V neobvyklých receptech ho najdete také v drcené podobě jako rizoto – kousky, které lze uvařit al dente. Nejčastěji ji však jíme vařenou.
Vaření květáku
Při vaření květáku však existuje jeden nebo dokonce dva problémy . Tím banálnějším problémem je ztmavnutí zeleniny během zpracování. V důsledku toho se náš pokrm může stát méně efektním a v krajním případě i nechutným.
Druhým, závažnějším problémem je zápach. Ačkoli má květák jemnou, příjemnou zeleninovou chuť , při kuchyňské úpravě vydává aroma, které se k němu nehodí. Existují však způsoby, jak se tomuto problému vyhnout.
Jak vařit květák
Při vaření květáku lze do vody přidat mléko . Často se používá ke zjemnění chutí a pachů (například při namáčení sleďů a jater). Dobře poslouží i zde.
Mezi alternativní metody patří přísady, které změní zápach v kuchyni . Příkladem je bobkový list . Nebude chuťově neutrální ke květáku (což nemusí nutně znamenat nic špatného), ale poradí si s výpary. Pro podobnou funkci můžete použít muškátový oříšek nebo dokonce citronovou šťávu .
Jak udržet květák bílý
Existují trochu jiné způsoby, jak zachovat bílou barvu květáku . V této roli můžete do vody s vařící zeleninou přidat lžíci cukru nebo lžičku jedlé sody . Samozřejmě nezapomeňte květák předem dobře omýt.
Květák uvařte v osolené vodě , vhoďte ho pouze do vroucí vody. Důležité je, aby se nepřevařil. Celkově doba vaření nepřesáhne 15 minut, a pokud vaříme těstoviny v růžičkách, vaříme je ještě méně a vidličkou kontrolujeme, zda nedosáhly stupně provařenosti al dente.