Plátky krkovice rozložíme, potřeme hořčicí a nádivkou. Tento pokrm má každoročně na velikonočním stole úspěch.

Plátky krkovice rozložíme, potřeme hořčicí a nádivkou. Tento pokrm má každoročně na velikonočním stole úspěch.

Zde je snadný způsob, jak připravit vepřovou pečeni s extra chutí. Díky jednoduché technice pečení s bramborami snadno získáme vydatný a kompletní pokrm. Hodí se pro každodenní použití i pro zvláštní příležitosti.

Pečená vepřová krkovice na Velikonoce

Vepřová krkovice je spojována s dokonalým masem na grilování . A to zaslouženě – je tučná, takže při grilování na ohni se ukáže šťavnatá a sytá, ale zároveň lehce rozteklá. Z dietního hlediska to sice není nejlepší produkt, ale čas od času si ho můžete dovolit. Zvláště o Velikonocích, po dlouhém období půstu.

Zvláště v této verzi, pečené v troubě. Díky tomu vepřová krkovice nevylučuje látky, které se vždy objevují při pečení masa do zlatavé kůrky a které by přispěly k nepříliš lehkému charakteru takového masového pokrmu .

Vepřová krkovice s brambory

Ilustrace k tomuto receptu jsou z kanálu Haus Rezepte, kde jsou brambory před pečením potřené majonézou. V naší verzi se držíme tradiční smetanové verze, která se používá v zapékaných pokrmech. To jistě zvyšuje kalorickou hodnotu pokrmu.

Ingredience

1 kg vepřové krkovice

700 g brambor

2 cibule

3 rajčata

4 stroužky česneku

200 ml 18% smetany

1 lžíce hořčice

1 lžíce másla

1 malý svazek kopru

Sůl, pepř, tymián

Vepřová krkovice na Velikonoce.

Plátky krkovice rozložíme, potřeme hořčicí a nádivkou. Tento pokrm má každoročně na velikonočním stole úspěch.

Vepřovou krkovici nakrájejte na 1-1,5 cm silné plátky. Lehce je naklepejte a posypte solí a pepřem. Nechte marinovat.

Česnek nakrájejte nadrobno. Přendejte ho do malé misky a přidejte špetku soli. Po dvou minutách přidejte hořčici a olej ve stejném poměru. Promíchejte, aby vznikla omáčka.

Plátky vepřové krkovice položte na plech vyložený pečicím papírem. Hojně je potřete omáčkou. Nakrájejte cibuli na silné plátky a obložte jimi maso. Dochuťte tymiánem.

Brambory oloupejte a nakrájejte na 4-5 mm silné plátky . Smíchejte je se smetanou, dochuťte solí, pepřem a tymiánem. Brambory naaranžujte v rovnoměrné vrstvě na maso a cibuli. Posypte je nasekaným koprem. Mísu přikryjte pečicím papírem nebo alobalem. Vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů na přibližně 35 minut.

Nastrouhejte sýr a nakrájejte rajčata. Vyjměte pokrm z trouby, posypte rovnoměrnou vrstvou sýra a ozdobte rajčaty. Vložte do trouby na dalších 10 minut, dokud sýr nezhnědne.

Podobné příspěvky