Odborníci odhalili nejužitečnější rybu pro jaro – jezte ji 2krát týdně: je bohatá na selen a fosfor.

Odborníci odhalili nejužitečnější rybu pro jaro - jezte ji 2krát týdně: je bohatá na selen a fosfor.

Po zimě potřebuje náš organismus zvláštní péči. S příchodem tepla je důležité restrukturalizovat stravu, nasytit ji vitamíny a stopovými prvky pro obnovu zdrojů. Odborníci na výživu doporučují spoléhat se na ryby – skutečný elixír zdraví, který dokáže obnovit energii a posílit imunitu.

Kdo je hlavním hrdinou jarního stolu?

V centru pozornosti je růžový losos z čeledi lososovitých. Tomuto mořskému tvorovi se ne nadarmo říká „superpotravina“: jeho filet obsahuje rekordní množství prvků, které jsou pro tělo klíčové:

– Fosfor – posiluje kostní tkáň a zubní sklovinu, stabilizuje funkce nervového systému.

– Selen – přírodní štít proti stárnutí, který posiluje obranyschopnost organismu.

– Omega-3 – bojuje proti nadbytečnému cholesterolu, podporuje kardiovaskulární systém.

– Vitamíny skupiny B – podporují metabolismus a zvyšují odolnost vůči stresu.

– Lehce stravitelné bílkoviny – stavební materiál pro svaly a regeneraci buněk.

– Jód – stimuluje funkci štítné žlázy a kognitivní funkce.

Jak odemknout potenciál výrobku?

Pro zachování hodnoty živin se vyhněte agresivnímu tepelnému zpracování. Ideálními možnostmi jsou např:

1. Pečte v alobalu se sezónní zeleninou a plátky citrusů – šťavnatost a chuť jsou zaručeny.

2. Dušení ve smetanové koprové omáčce – delikátní gastronomický zážitek pro rodinnou večeři.

3. Grilování v kouři – minimum oleje, maximum přírodní chuti.

4. Studené předkrmy – přidejte vařené filety do salátů s avokádem a rukolou.

5. Domácí závitky – zdravá alternativa k jídlům v restauraci.

Co když není losos růžový?

Odborníci odhalili nejužitečnější rybu pro jaro - jezte ji 2krát týdně: je bohatá na selen a fosfor.

Odborníci na výživu sestavili top alternativ:

– Pstruh – zdroj „omlazujících“ mastných kyselin pro zářivou pleť.

– Makrela – přeborník v lipidech chránících srdce.

– Sleď – cenově výhodná varianta pro zlepšení paměti a koncentrace.

– Treska je dietní volbou s vysokým obsahem vitaminu D.

Zařaďte tyto druhy do jídelníčku 2-3krát týdně – a jarní mrzutost bude minulostí. Pamatujte: ryby nejsou jen potravina, ale investice do vaší aktivity a dlouhověkosti!

Napsat komentář