Přestože pšeničná mouka stále dominuje většině české kuchyně, stále více lidí hledá zdravější alternativy. Dobrou volbou může být například mandlová mouka. Má příjemnou oříškovou chuť, má mnoho zdraví prospěšných účinků a neobsahuje lepek, takže je vhodná i pro lidi s celiakií a jinými intolerancemi. Zjistěte, jaké vlastnosti má mandlová mouka a k čemu ji můžete použít.
Mandlová mouka se vyrábí z nepražených a blanšírovaných, tj. krátce povařených, oloupaných mandlí. Můžete si ji snadno připravit doma. Hotový výrobek má světle béžovou barvu, mírně vlhkou konzistenci a jemnou oříškovou chuť. Lze jej přidávat do pečiva, sladkých i slaných pokrmů. Prozradíme vám, do jakých pokrmů se nejlépe hodí a jaké vlastnosti má mandlová mouka.
Jaké vlastnosti má mandlová mouka?
Největší předností mandlové mouky je její bohatost na cenné omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Díky tomu má tento produkt vynikající vliv na oběhový systém. Omega-3 mastné kyseliny snižují riziko srdečních onemocnění a snižují nadměrnou hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi. Podporují také funkci mozku a pomáhají zlepšovat vzhled pokožky, vlasů a nehtů. Mandlová mouka má vysoký obsah bílkovin, což z ní činí vydatnou potravinu.
Obsahuje vysoké množství vitaminu E, který má antioxidační účinky a podporuje zdraví pokožky, a také vitaminy skupiny B, které ovlivňují oběhový, nervový, svalový a metabolický systém. Nechybí ani minerální látky: vápník a fosfor, které posilují kosti a zuby, zinek, který podporuje imunitní systém, draslík, který reguluje krevní tlak, železo, které zabraňuje chudokrevnosti, mangan, který prospívá nervovému a kostnímu systému, a hořčík, který podporuje zdraví srdce a mozku. Mandlová mouka obsahuje také vlákninu, která podporuje trávení, dodává pocit sytosti a reguluje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Kromě toho obsahuje cenné antioxidanty, které podporují boj organismu proti volným radikálům a působí protizánětlivě, proti stárnutí a proti rakovině. Snižují také riziko civilizačních chorob.
Kdo by měl mandlovou mouku konzumovat?
Mandlová mouka neobsahuje lepek, takže je vhodná pro osoby trpící nesnášenlivostí lepku nebo celiakií. Bude také dobrou volbou pro diabetiky a lidi s inzulinovou rezistencí, protože má nízký glykemický index, takže nezpůsobuje vzestupy hladiny cukru v krvi. Tento výrobek je lehce stravitelný, podporuje zdraví srdce a obsahuje mnoho cenných živin, takže bude dobrou volbou i pro seniory.
Tento výrobek obsahuje malé množství sacharidů a velký podíl tuků a bílkovin. Proto je na rozdíl od pšeničné mouky mandlová mouka vhodná pro osoby s nízkým obsahem sacharidů a keto dietou. Tento výrobek je také ideální pro vegany a vegetariány. Zajímavé je, že mandle mohou pomoci zmírnit příznaky spojené s pálením žáhy a překyselením, protože pomáhají neutralizovat kyselinu v žaludku.
Přestože je mandlová mouka velmi prospěšná, existují některé kontraindikace jejího použití. Především to budou potravinové alergie. Je také třeba mít na paměti, že tento výrobek je velmi kalorický – 571 kcal na 100 g. Proto by se měl konzumovat v umírněném množství, zejména u lidí držících dietu a usilujících o snížení hmotnosti.
K čemu se mandlová mouka používá?
Mandlová mouka se hodí do mnoha receptů. Lze z ní připravit chutné palačinky a lívance, stejně jako ji použít do pečiva, jako jsou koláče, sušenky a dokonce i rohlíky nebo chléb. Bude dobrou přísadou k zahušťování polévek, dušených pokrmů a omáček.
Lívance z mandlové mouky
K přípravě tohoto receptu budete potřebovat: 100 g mandlové mouky,
3 vejce, 60 ml mléka, lžičku kvásku, špetku soli, lžičku sladidla, např. xylitolu, erytritolu, olivový olej na smažení a oblíbenou polevu, např. jogurt, ovoce, džem.
Mléko nalijte do mísy, přidejte vejce a vidličkou rozmixujte dohladka. Přidejte mandlovou mouku, prášek do pečiva, sůl a sladidlo. Vše důkladně promíchejte a těsto na několik minut odstavte. Dobře rozpálíme pánev s olivovým olejem, palačinky smažíme z obou stran dozlatova.
Hotové palačinky podávejte s jogurtem a vybraným ovocem.