Tohle jsem vyzkoušela loni a zamilovali jsme si to. Letos na Velikonoce budu dělat opět pistáciové velikonoce. Rodina ji prostě miluje. Pistácie jsou příjemně křupavé a dávají tomuto tradičnímu pokrmu úplně jiný nádech. Vyzkoušejte ho a potěšte své hosty během svátků.
Pistáciová Velikonoce je pokrm tradičně připravovaný na Velikonoce. Podává se jako dezert, velikonoční kulich, který se podává společně s mazancem, babkou nebo tvarohovým koláčem. Přestože pochoutka pochází z Ukrajiny, Ruska a pravoslavné církve, objevuje se i na katolickém stole. Nejčastěji se vyskytuje ve východních oblastech České republiky. Má symbolizovat Kristovo vzkříšení.
Tradičně se velikonoční mazanec vyrábí z tvarohu nebo mléka, smetany a másla. Přidávají se vaječné žloutky, cukr, trocha vanilky a sušené ovoce. Má tvar zkrácené pyramidy, zdobí se pomerančovou kůrou a sušeným ovocem, například sultánkami nebo brusinkami. Tento dezert chutná velmi sladce.
Pistáciové Velikonoce – recept
Pistáciové Velikonoce jsou jedny z nejlepších Velikonoc, které kdy ochutnáte. Tento recept je neuvěřitelně krémový, jemný a chuťově. Přidání fantastických pistácií jí dodává jedinečnou chuť, která skvěle doplňuje chuť tvarohu. Oříškové tóny umocňují mandle a vše doplňuje sušené ovoce. Opravdový ideál. rodina ho miluje.
Ingredients:
- Složení: 1 kg tvarohu,
- 200 g másla,
- 1 hrnek moučkového cukru,
- 10 g vanilkového cukru,
- 5 žloutků,
- 1 hrnek mandlí,
- 2 lžíce pistáciového krému,
- 2 lžíce nasekaných nesolených pistácií,
- kůra z 1 citronu a 1 pomeranče,
- hrst sušených brusinek.
Měkké máslo vyšlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Do směsi přidejte blanšírovanou a nasekanou citrusovou kůru. Důkladně promíchejte. Pokračujte ve šlehání směsi a postupně přidávejte žloutky. Po chvíli bude směs opět hladká.
Do směsi másla a žloutkůpřidejte tvaroh a pistáciový krém. Znovu promíchejte do hladka . Přidejte nasekané mandle, 1 lžíci nasekaných pistácií a sušené brusinky. Promíchejte.
Tvarohovou směsdejte na velké síto vyložené plátnem na sýr. Pod síto umístěte misku. Přikryjte sýr gázou a na ni položte talíř se závažím a plnou sklenici. Vložte přes noc do chladničky.
Druhý den opatrně odstraňte gázu a hotové Velikonoce položte na talíř. Na závěr ji ozdobte zbylými nasekanými pistáciemi.