Jak si nejlépe vychutnat super citron?

Jak si nejlépe vychutnat super citron?

Bergamot je považován za nejchutnější ze všech citrusových plodů. Díky sirupu z jejich šťávy a kůry jsou dezerty svěží a letní i v chladném období.

Nezralá dužina je zelená, ale jak dozrává, zbarvuje se do oranžova: bergamot.

  • Bergamot je málo známý, aromatický a neobvyklý citrusový plod.
  • Jeho esenciální olej je ceněn v parfémovém a čajovém průmyslu.
  • Bergamot nejvyšší kvality roste především na jihu Kalábrie.
  • Bergamot je vhodný jako koření a k výrobě sirupu.

Čas od času je slyšet poněkud vyčítavé konstatování, že v době vysoce industrializovaného potravinářského průmyslu se sortiment ovoce stále zmenšuje. V zásadě je to bohužel pravda, ale ne vždy, takže tentokrát to bude naopak: dnes si povíme o tom, jaké máme štěstí, že oddělení bioproduktů v některých supermarketech byla letos v zimě obohacena o nádherné ovoce: bergamot. Někteří z vás si možná vzpomenou, že bergamot dodává čaji Earl Grey svěží chuť. Ale co dál? Mnozí další se jednoduše zeptají: Berg-co?

Ve skutečnosti málokdo ví, že bergamot – mírně hruškovitý kříženec citronu nebo limetky a hořkého pomeranče, to se přesně neví – je nejvoňavější a pravděpodobně nejneobvyklejší citrusový plod na světě. Je to proto, že jejich mnohé blahodárné účinky se obvykle využívají v tajnosti. Chcete-li zjistit, čím je toto ovoce tak cenné, stačí nehtem poškrábat kůru. Vůně uvolněného esenciálního oleje snadno naplní každou místnost.

S 368 jednotlivými aromatickými složkami patří k nejsložitějším a nejdražším olejům v oboru. K výrobě jednoho litru je zapotřebí 200 kilogramů plodů a bez tohoto oleje by nebyl myslitelný ani rozkvět anglického čajového průmyslu, ani úspěch parfumérů v Grasse, Paříži nebo Kolíně nad Rýnem: „Voní jako italské jarní ráno, jako horské narcisy a citronové květy po dešti,“ napsal parfumér Giovanni Maria Farina svému bratrovi v roce 1708. Farina byl vynálezcem kolínské vody a prvním, kdo destiloval bergamotový olej.

Jak si nejlépe vychutnat super citron?

95 procent nejlepších plodů se pěstuje na stejném místě.

Citrusové plody mají také vynikající konzervační (jejich olej také prodlužuje výdrž parfému) a antiseptické vlastnosti. Francesco Calabro, lékař, který léčil zemědělské dělníky v jižní Itálii, si všiml, že se při sklizni bergamotu často ošklivě pořezali, ale zdálo se, že se rány nikdy nezanítily a rychle se zahojily. Později bergamotový olej pomáhal nejen při svrabu a dalších kožních onemocněních, ale také při zárodcích odolných vůči mnoha lékům. Dokonce se testuje jeho použití proti HIV a jako antidepresivum.

Je to však rostlina vybíravá; asi 95 % světové úrody pochází z jižní Kalábrie, kde stromy rostou v úzkém pobřežním pásu mezi Apeninami a Messinskou úžinou. Ačkoli bergamot roste i jinde, zdá se, že tamní olej je méně voňavý.

A chuť? Extrémní svěžest a hořké tóny jsou nápadné. Někteří tvrdí, že kombinace pomeranče a citronu je snadno rozpoznatelná. Šťáva je však tak kyselá, že se kdysi mylně považovala za jedovatou. Proto ji budete muset trochu socializovat. Obvykle se připravuje jako sirup, například tak, že se kůra a šťáva z bergamotu svaří s 250 ml vody, přidá se 100 g cukru a pak se pomalu vaří asi 15 minut. Pokud chcete kůru oddělit, nechte sirup nejprve vyluhovat. Můžete ho pak použít k ochucení základů dortů, dezertů nebo koktejlů, podobně jako kdybyste rychle povařili mléko nebo smetanu a pak nechali bergamotovou kůru několik hodin louhovat. V Itálii se sirup používá také k nakládání hrušek, fíků a ořechů.

Zkušení uživatelé mohou nakládat plátky bergamotu ve sklenici na zavařování po dobu několika týdnů. Jsou skvělé jako koření.

Recept na nakládaný bergamot

Zde je to, co potřebujete:

– Potřebujete: 4 zcela neoloupané, zralé bergamoty.

– 300 g hrubé mořské soli

– 20 ml rostlinného oleje

– 1 zavařovací sklenice (500-750 ml)

– 4 menší sklenice se šroubovacími víčky

A tady je návod, jak na to:

Sklenici (500-750 ml) sterilizujte ve vroucí vodě. Poté blanšírujte čtyři neoloupané bergamoty ve vroucí vodě po dobu 30 sekund. Odřízněte špičky a příčně je rozkrojte, přičemž na dně nechte 2 cm, aby čtvrtky držely pohromadě. Poté plody vydatně osolte hrubou mořskou solí (1-2 polévkové lžíce na každý plátek) a vtlačte je do sklenice. Dutiny vyplňte mořskou solí (celkem asi 300 g), sklenici uzavřete a uložte na týden do chladničky, přičemž občas zatřepejte, aby se sůl a šťáva rovnoměrně rozprostřely.

Po týdnu sklenici naplňte 150 ml vroucí vody, opět uzavřete, dobře protřepejte a nechte jeden den stát. Poté přilijte 20 ml neutrálního rostlinného oleje na ochranu, uzavřete a uložte na chladném a tmavém místě na další tři týdny. Nakonec dejte bergamot a nálev do čtyř sterilních sklenic se šroubovacími víčky a uložte do chladničky.

Přejít nahoru