Erytritol, známý také jako erythritol, je sladidlo, které se na trhu objevilo poměrně nedávno, v roce 2001. Přisuzuje se mu mnoho zdraví prospěšných účinků. Nedávné studie provedené v USA však ukazují jeho temnou stránku. Pokud erytritol používáte, nezapomeňte si přečíst o výhodách a nevýhodách používání tohoto sladidla.
Ideální pro diabetiky a osoby s inzulinovou rezistencí, stejně jako pro ty, kteří se snaží zhubnout.
Erythritol je mnohoatomový alkohol. Jeho sladivost se odhaduje na 60-70 % sladivosti cukru. Je tedy o něco méně sladký než stolní cukr. V přírodě se vyskytuje v hroznech, řasách, víně, hruškách a houbách.
Dosud se mu přisuzují pozitivní vlastnosti, jako je především nedostatek kalorií. To znamená, že jeho konzumace nezvyšuje obsah kalorií v konzumovaných potravinách. Díky tomu máte větší šanci udržet si kalorický deficit. Jedná se o ideální produkt pro redukční dietu. Je to dáno mimo jiné tím, že erytritol se v těle nemetabolizuje – 90 %. se vyloučí močí a 10 %. přechází do tlustého střeva.
Erythritol má také nulový glykemický index, což znamená, že je ideálním produktem pro diabetickou dietu nebo pro osoby s inzulinovou rezistencí. Jeho konzumace nevede ke zvýšení hladiny glukózy a inzulinu v krvi. Kromě toho toto sladidlo nezpůsobuje zubní kaz, což je také velmi důležité.
Možná si myslíte, že erytritol je něco, co je jen prospěšné a že je to nejlepší produkt v mnoha dietách.
Průjem, nadýmání, mrtvice, infarkt a trombóza jsou důsledky konzumace erytritolu.
Bohužel erytritol není vhodný pro stravu lidí se syndromem dráždivého tračníku nebo SIBO. Toto sladidlo způsobuje nadýmání břicha, plynatost a průjmy. Lidé se střevními problémy by toto sladidlo neměli konzumovat. Tyto příznaky se objevují téměř okamžitě po konzumaci.
Situace se zhoršuje, pokud se jedná o závažná život ohrožující onemocnění. Nedávno publikovaná studie o erytritolu (provedená v USA a Evropě), které se zúčastnilo 4 000 osob. ukázala, že lidé s vyšším obsahem tohoto sladidla měli vyšší riziko mrtvice a infarktu a s tím spojenou úmrtnost. Kromě toho byla zkoumána krev a izolované krevní destičky s přídavkem erytritolu, protože podporuje tvorbu krevních sraženin.
Studie se zúčastnilo také osm mužů, u nichž došlo po konzumaci tohoto nápoje k dramatickému zvýšení hladiny erytritolu v krvi. Důležité je, že tyto hladiny mohou ovlivnit tvorbu krevních sraženin i dva až tři dny po konzumaci erytritolu.
Jíst či nejíst erytritol?
Rozhodně je zapotřebí dalšího výzkumu, protože se jedná o velmi kontroverzní otázku. Vzhledem k tomu, že výrobek byl schválen ke konzumaci teprve před 23 lety, některé účinky dlouhodobého užívání se projevují až nyní.
Je třeba si uvědomit, že konzumace bílého cukru přispívá k rozvoji obezity, která následně vede k ateroskleróze, srdečnímu infarktu, mrtvici, hypertenzi atd.
Souhrnně lze říci, že každý výrobek by měl být konzumován v racionálním množství. Jedem není výrobek, ale dávka. Proto stojí za to snažit se vybírat různá sladidla, která nebudou mít negativní vliv na vaše zdraví, a používat vhodné dávky.