„Oxymel je nápoj obsahující mnoho cenných živin. Jeho konzumace během jarní rovnodennosti posílí organismus, a tím výrazně zlepší pohodu. Zajímavé je, že užitečný oxymel z mladých kopřiv si můžete připravit i doma. K tomu, abyste si tento výjimečný nápoj mohli vychutnat, budete potřebovat jen několik ingrediencí.
Co je to oxymel?
„Oxymel “ je nápoj, který je směsí medu a jablečného octa. Často se do něj přidávají také léčivé rostliny. Tento výrobek je ve formě sirupu a má mimořádně charakteristickou chuť. Zajímavé je, že první zmínky o oxymelu pocházejí již z antiky. Tuto směs popsal zejména Cato Starší, který žil na přelomu II. a I. století př. n. l..
Tento výrobek se připravuje především z medu a jablečného octa. Existují však recepty, které obsahují i další užitečné přísady, jako je česnek, kurkuma, zázvor, tymián nebo kopřiva.
Oxymel z mladých kopřiv – recept
Mimořádně užitečný oxymel si můžete připravit samostatně doma. Recept obsahuje nejen med a jablečný ocet, ale také mladé listy kopřivy.
K přípravě samotného základu ( oxymelu bez přidání kopřiv ) budete potřebovat výše zmíněný med a jablečný ocet (1 díl medu na 3 díly jablečného octa). Množství kopřivových listů volíme tak, aby po vložení do sklenice zabíraly asi třetinu jejího objemu. Předtím je však třeba listy omýt, osušit a nakrájet na menší kousky. Vše ve sklenici důkladně promíchejte, poté ji uzavřete a dejte do lednice asi na 4 týdny. Každé dva až tři dny je vhodné sklenici vyjmout a mírně s ní zatřepat.
Od čeho pomáhá šťovík z kopřiv, jablečného octa a medu?
„Oxymel“ z kopřiv ,jablečného octa a medu je mimořádně užitečný nápoj, který v sobě spojuje cenné vlastnosti všech složek, z nichž je vytvořen. Kopřiva dokáže podpořit trávicí trakt (příznivě působí na zažívání) a obsahuje důležité látky, jako je fosfor, hořčík a sodík. Má také močopudné a protizánětlivé účinky. Směs jablečného octa a medu zase podporuje imunitní systém a pomáhá bojovat s příznaky nachlazení. Tento prostředek může jistě pomoci během jarní rovnodennosti.
Jak užívat oxymel? Před konzumací je nejlepší nápoj zředit vodou. Stačí půl čajové lžičky smíchané s asi 100 ml vody. Směs je vhodné pít preventivně (jednou až dvakrát denně) nebo během nachlazení.