Míchaná vajíčka a vejce s glazurou patří k oblíbeným snídaním. Někdy však může být jejich příprava poměrně zdlouhavá. Vejce se často přilepí i přes povrchovou úpravu pánve. Pomoci může jednoduchý trik.
Vaječný bílek je extrémně lepivý a lepkavý – proniká i těmi nejmenšími prasklinami a škrábanci na pánvi s povrchovou úpravou. . Proto se smažené vejce často přilepí k pánvi.
Smažené vejce by mělo na talíř sklouznout pouhým pohybem ruky – to je možné pomocí malého triku.
Tímto způsobem se smažené vejce již nikdy nepřichytí k pánvi.
Jediným pohybem ruky dosáhnete toho, že se smažené vejce oddělí od pánve. Funguje to takto: Na plech položte kus pečicího papíru a zapněte varnou desku na střední teplotu. Poté přidejte trochu másla nebo rostlinného oleje. Poté rozklepněte vejce přímo na něj a pánev přikryjte pokličkou. Poté počkáte, až budou míchaná vajíčka hotová a vy je budete moci dát na talíř.
A to nejlepší na tom je, že pánev se rychle vyčistí. Zbytky bílku lze díky pečicímu papíru velmi snadno a hlavně rychle odstranit.
Jak uvařit dokonalá míchaná vajíčka
Kulatého tvaru sázených vajec není vždy snadné dosáhnout. Čím čerstvější vejce, tím lépe. To proto, že složení bílkovinných molekul se v průběhu času mění.
To znamená, že starší vejce k sobě nedoléhají tak pevně a na pánvi se rozlévají do všech stran. Hodit se mohou také speciální formy na smažená vejce.
Hodně se toho může pokazit, pokud jen rozklepnete skořápku. Proto je třeba skořápkou poklepat o desku a rozbít ji těsně nad dnem pánve – pak bílek i žloutek hladce vypadnou do pánve. Z vajec byste také měli pečlivě vypustit tekutinu.