Díky jednoduchému triku se smažená vejce už nikdy nepřichytí k pánvi.

Díky jednoduchému triku se smažená vejce už nikdy nepřichytí k pánvi.

Míchaná vajíčka a vejce s glazurou patří k oblíbeným snídaním. Někdy však může být jejich příprava poměrně zdlouhavá. Vejce se často přilepí i přes povrchovou úpravu pánve. Pomoci může jednoduchý trik.

Vaječný bílek je extrémně lepivý a lepkavý – proniká i těmi nejmenšími prasklinami a škrábanci na pánvi s povrchovou úpravou. . Proto se smažené vejce často přilepí k pánvi.

Smažené vejce by mělo na talíř sklouznout pouhým pohybem ruky – to je možné pomocí malého triku.

Tímto způsobem se smažené vejce již nikdy nepřichytí k pánvi.

Jediným pohybem ruky dosáhnete toho, že se smažené vejce oddělí od pánve. Funguje to takto: Na plech položte kus pečicího papíru a zapněte varnou desku na střední teplotu. Poté přidejte trochu másla nebo rostlinného oleje. Poté rozklepněte vejce přímo na něj a pánev přikryjte pokličkou. Poté počkáte, až budou míchaná vajíčka hotová a vy je budete moci dát na talíř.

A to nejlepší na tom je, že pánev se rychle vyčistí. Zbytky bílku lze díky pečicímu papíru velmi snadno a hlavně rychle odstranit.

Jak uvařit dokonalá míchaná vajíčka

Díky jednoduchému triku se smažená vejce už nikdy nepřichytí k pánvi.

Kulatého tvaru sázených vajec není vždy snadné dosáhnout. Čím čerstvější vejce, tím lépe. To proto, že složení bílkovinných molekul se v průběhu času mění.

To znamená, že starší vejce k sobě nedoléhají tak pevně a na pánvi se rozlévají do všech stran. Hodit se mohou také speciální formy na smažená vejce.

Hodně se toho může pokazit, pokud jen rozklepnete skořápku. Proto je třeba skořápkou poklepat o desku a rozbít ji těsně nad dnem pánve – pak bílek i žloutek hladce vypadnou do pánve. Z vajec byste také měli pečlivě vypustit tekutinu.

Napsat komentář