Trouba je spotřebič, který při správné péči vydrží mnoho let. Bohužel mnoho lidí po pečení zavírá dvířka trouby v domnění, že jde o přirozený reflex. Ve skutečnosti je to spolehlivý způsob, jak zkrátit životnost spotřebiče. Zjistěte, proč je lepší nechat troubu po pečení otevřenou.
Zavření dvířek trouby se zdá být přirozeným úkonem po jejím vypnutí. Je to opravdu dobrý postup, pokud máte doma malé děti nebo domácí zvířata nebo pokud má spotřebič samočisticí funkci. V ostatních případech se vyplatí dodržovat správný postup, který spočívá v tom, že ihned po vypnutí trouby necháte dvířka pootevřená. Proč je to důležité?
Proč je chybou nechávat dvířka po pečení zavřená? Pečujte o svůj spotřebič a své finance
Je velkou chybou zavírat troubu po skončení pečení, zejména pokud se jedná o vestavnou troubu. Takové jednání může zkrátit životnost přístroje a také způsobit další náklady. Existuje několik důvodů, proč je dobré nechávat troubu otevřenou.
Zaprvé, když je vyhřívaná trouba vypnutá, teplota uvnitř spotřebiče je stále vysoká. Pokud ji ihned po pečení zcela zavřete, teplo neunikne, což může vést k řadě problémů. Moderní spotřebiče mají mimo jiné složité elektronické systémy, které nemají rády přehřívání, což může vést ke zkrácení životnosti některých součástí a vysokým nákladům na opravy.
Dalším problémem je zadržování vlhkosti uvnitř. Vznikající vodní pára nemá kudy uniknout a usazuje se na stěnách trouby. To vede ke zrychlenému opotřebení těsnění a jejich deformaci a následně k netěsnosti pece.
Teplo akumulované uvnitř také nepřeje nadměrnému zahřívání nábytku a stěn trouby, což rovněž vede k rychlejšímu zničení nejen samotného spotřebiče, ale i nábytku. Tento nesprávný postup proto může vést k dodatečným nákladům spojeným s opravou spotřebiče nebo k nutnosti dříve zakoupit novou troubu.
Jak pečujete o troubu po pečení? Nezapomeňte na tyto věci
Chcete-li se vyhnout problémům s troubou, pečujte o ni správně. K tomu je nejlepší nechat dvířka po pečení mírně pootevřená. Tak se teplo ze spotřebiče rychleji rozptýlí a nepoškodí elektroniku ani těsnění. Je to také dobrý způsob, jak snížit kondenzaci vody uvnitř trouby.
Zajímavé je, že pro mnoho lidí je další výhodou pootevřených dvířek trouby to, že zbytkovým teplem vycházejícím ze spotřebiče ohřívají místnost. To je cenný aspekt zejména v zimě a v chladných dnech.
Ponechání pootevřených dvířek trouby po pečení spolu s pravidelným čištěním a údržbou těsnění nebo ventilace zajistí, že spotřebič bude efektivně fungovat po mnoho let. Správná péče o troubu jistě prodlouží její životnost.