Od té doby, co jsem se naučila tento recept, jsem si ho už nikdy nekoupila v obchodě. Domácí bílá klobása na velikonoční stůl

Od té doby, co jsem se naučila tento recept, jsem si ho už nikdy nekoupila v obchodě. Domácí bílá klobása na velikonoční stůl

Ne každý ví, že není těžké vyrobit si klobásu sám. Protože jsem se dozvěděla recept na bílou klobásu, rozhodla jsem se, že si ji udělám sama. Chuť domácího výrobku byla nesrovnatelně lepší než výrobku z obchodu. Maso bylo ideální jako přísada do vydatné velikonoční polévky .

Bílá klobása je známý výrobek, který se v českých domácnostech objevuje už po generace. Je lahodnou přílohou polévek a dušených pokrmů a také samostatnou svačinkou. Bezprostředně se spojuje s Velikonocemi, ale je vhodné ji jíst i bez zvláštní příležitosti. Čím se liší od běžné klobásy a jak ji připravit ve vlastní kuchyni?

Bílá klobása je nezbytným pokrmem na velikonočním stole.

Jedná se o surovinu, která nesmí chybět na velikonočním stole. V mnoha domácnostech je bílá klobása nezbytnou součástí velikonočních oslav. Nejčastěji se však používá do vánoční polévky , díky čemuž je vydatnější a výraznější. Podává se také vařená, pečená nebo smažená s cibulí. Chuť je jemná, ale ne svíravá. Je ochucen česnekem, majoránkou a pepřem. Je šťavnatá a nejlépe chutná s křenem nebo hořčicí. Stále častěji se také používá ke grilování – jako tenké, dobře ochucené klobásy.

Jaký je rozdíl mezi bílou klobásou a běžnou klobásou?

Běžná klobása končí na talíři mnohem častěji. Češi si na tento bílý exemplář vzpomenou při velikonočních nebo prvomájových šátečcích. Jaký je rozdíl mezi bílou klobásou a běžnou klobásou? Proč se vyplatí je jíst střídavě?

  • Bílá klobása má kratší trvanlivost. Obvykle by se měla sníst do 2 dnů od uvaření. V případě běžné klobásy to bude trvat 3-4 dny. Uzené klobásy lze skladovat v lednici až 2 týdny a vakuově balené výrobky až 3 týdny.
  • Běžné uzeniny jsou uzené, takže se mění barva jejich střívka. Bílou klobásu lze koupit syrovou nebo vařenou tak, aby střevo, ve kterém je zabalena, neztmavlo.
  • Při výrobě bílé uzeniny se nepoužívá sůl, zatímco u ostatních druhů uzenin se sůl používá. Proto se vnitřek obyčejné klobásy zbarví do růžovočervena. Pokud je mleté maso bílé klobásy růžové, mohly do něj být přidány konzervační látky.
  • Bílá klobása je jednou z nejkaloričtějších. Ve 100 gramech masa obsahuje až 265 kcal. Stejná porce běžné klobásy obsahuje 216 kcal, slezská klobása 214 kcal, kuřecí klobása 190 kcal a krakovská klobása 168 kcal.
  • Výrobek také obsahuje více tuku, ale méně soli než běžná klobása. Často neprochází tak hlubokým zpracováním jako jiné druhy domácího masa.Od té doby, co jsem se naučila tento recept, jsem si ho už nikdy nekoupila v obchodě. Domácí bílá klobása na velikonoční stůl

Bílá klobása – recept

I když v obchodě snadno seženete chutnou bílou klobásu, ta vyrobená ve vlastní kuchyni chutná přece jen lépe. Navíc získáte bezprostřední znalosti a vliv na všechny použité suroviny. Ty musí být přírodní a co nejkvalitnější, pak bude chuť domácí klobásy jedinečná. Níže najdete recept na výrobu 5 kg bílé klobásy.

Ingredience: 1:

  • 1 kg vepřové plece nebo šunky,
  • 3,5 kg vepřové krkovice nebo slaniny,
  • 1/2 kg hovězího guláše,
  • 5 stroužků česneku,
  • 2 lžíce majoránky,
  • lžíce čerstvě mletého pepře,
  • 20-22 g kamenné nebo mořské soli na kilogram masa,
  • 1/2 šálku vody,
  • vepřová střeva.

Jak uvařit:

Vepřovou plec pomeleme na masovém mlýnku na sítu o velikosti ok 10 mm. Vepřovou krkovici pomeleme přes síto s velikostí ok 6 mm a hovězí guláš co nejjemněji přes síto s velikostí ok 3 mm.

Nejprve důkladně promíchejte mleté plecko a krkovici a poté přidejte mleté hovězí maso. Přidejte sůl, prolisovaný česnek, koření a vodu. Těsto hněteme rukama, dokud se nelepí a nespojí se.

Namočte střeva a naplňte je směsí. Bílé klobásky by měly být dlouhé až 15 cm. Zavěste je na chladné místo asi na 2 hodiny, aby se usadily a vyschly. Ke konzumaci je třeba je blanšírovat ve vodě o teplotě 70-80 °C.

Nezapomeňte, že bílá klobása má krátkou trvanlivost – maximálně dva dny. Pokud je nesníte všechny, stačí je zamrazit. Bílá klobása se nejlépe podává s křenem, hořčicí nebo smaženou cibulkou.

Napsat komentář