Salát, který vás posílí zevnitř: náš salát z batátů a lososa je jednoduchý, zdravý a chutný. Povinnost pro každého milovníka salátů.
Pokud hledáte salát, který je vydatný a zároveň lehký, jste na správném místě! Tento salát z batátů a lososa s okurkou a rukolou má pikantní a svěží chuť. Kompozici doplňuje kombinace citronu, čerstvého koriandru a sezamových semínek. Ať už k obědu nebo k večeři, tento salát je přesně to, co potřebujete.
Salát z batátů a lososa s okurkou a rukolou: svěží a lahodný
Hledáte salát, který je skutečně superpotravinou? Jste na správném místě! Bezkonkurenční je zejména kombinace lososa a batátů. Oba produkty jsou skutečnými pokladnicemi živin.
Losos má například vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které jsou známé svými protizánětlivými účinky. Tyto zdravé tuky podporují nejen váš kardiovaskulární systém, ale také podporují zdravou funkci mozku a mají pozitivní vliv na vaši pokožku. Losos má také vysoký obsah kvalitních bílkovin, které jsou nezbytné pro budování svalové hmoty a regeneraci buněk. V neposlední řadě je nejlepším dodavatelem energie díky vysokému obsahu vitaminu D a vitaminů skupiny B. Co víc si můžete přát?
V kombinaci se sladkými bramborami toho náš salát dokáže mnohem víc! Oranžová hlíza je fantastickým zdrojem beta-karotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A. A vláknina, kterou obsahují, podporuje dobré trávení a udržuje pocit sytosti po dlouhou dobu. Sladké brambory jsou také bohaté na draslík, který reguluje krevní tlak, a mají vysoký obsah komplexních sacharidů, které vám dodají dlouhotrvající energii. Díky své přirozené sladkosti jsou ideálním doplňkem k pikantnímu marinovanému lososu.
Pro přípravu salátu stačí batáty nakrájet na kostičky, okořenit a upéct v troubě. Lososa marinujte a upečte v troubě. Obojí můžete samozřejmě připravit také na vzduchovém grilu. Mezitím se postaráte o vše ostatní. Nakrájejte okurku a avokádo. Omyjte rukolu a vše dejte do mísy. Přidejte sladké brambory a lososa. Nakonec salát přelijte zálivkou z octa, sójové omáčky, oleje, agávového sirupu a chilli vloček a salát z batátů a lososa ozdobte sezamovými semínky.
Salát z batátů a lososa
Ingredience
- 1 sladká brambora
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžička oregana
- Sůl a pepř podle chuti.
- 1 bio citron
- 1 stroužek česneku
- 250 g čerstvého nebo mraženého lososa
- 1 okurka
- 200 g rukoly
- 1 avokádo
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 polévková lžíce sójové omáčky
- 1 lžička agávového sirupu
- 1/2 lžičky chilli vloček
- 2 lžičky sezamových semínek
příprava
- Předehřejte troubu na 200 °C (horní/spodní ohřev) nebo 180 °C (konvektomat) a plech vyložte pečicím papírem. Oloupejte sladké brambory a nakrájejte je na malé kostičky. Smíchejte je s 1 lžící olivového oleje, oreganem, solí a pepřem. Položte je na plech a pečte asi 20 minut, dokud nebudou zlatohnědé a měkké.
- Vymačkejte šťávu z citronu. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno nebo ho prolisujte lisem na česnek. Smíchejte ho s 1 lžící olivového oleje, citronovou šťávou, solí a pepřem a vytvořte marinádu. Lososa vložíme do pečicí formy, naložíme do marinády a necháme chvíli stát. Pečeme asi 12-15 minut, dokud není propečený.
- Okurku a rukolu omyjte. Vodu ze salátu důkladně slijte. Avokádo rozkrojte na polovinu, odstraňte pecku a oloupejte slupku. Dužinu nakrájejte na kousky o velikosti sousta. Vše vložte do mísy.
- Do salátu přidejte kostky batátů. Lososa nahrubo rozmačkejte vidličkou a přidejte do salátu.
- Na zálivku smíchejte jablečný ocet, sójovou omáčku, agávový sirup, olej, sůl, pepř a chilli vločky.
- Těsně před podáváním salát pokapejte zálivkou a posypte sezamovými semínky.