Recept na dršťkovou polévku z hlívy ústřičné

Dršťková polévka je tradiční pokrm, kterým se můžeme pochlubit v české kuchyni. Ale co když bychom chtěli trochu inovovat a přidat do této klasiky něco nového a nečekaného? Jednou z možností je použití hlívy ústřičné, což je populární jedlá houba, která může vařeným pokrmům dodat zajímavou chuťovou nuanci. Pokud jste zvědaví, jak připravit dršťkovou polévku s hlívou ústřičnou, máme pro vás recept, který vám krok za krokem vysvětlí postup.

Ingredience:

Pro přípravu této lahodné polévky budete potřebovat následující suroviny:

Množství Ingredience
500 g dršťkové masa
200 g hlívy ústřičné
2 ks cibule
2 ks mrkev
2 ks petrželová kořen
2 l vývaru
dle chuti sůl, pepř
1 lžíce máslo
1 lžíce mouka

Postup:

1. Nejprve si připravte všechny ingredience. Omyjte dršťkové maso a nakrájejte ho na menší kousky. Hlívu ústřičnou očistěte a nakrájejte na plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Mrkev a petrželovou kořen oloupejte a nakrájejte na kolečka.

2. Na pánvi rozpalte máslo a osmahněte na něm cibuli. Přidejte nakrájené dršťkové maso a restujte ho, dokud nezezlátne.

3. Přidejte hlívu ústřičnou a restujte ji spolu s masem, dokud nezměkne.

4. Poté přidejte nakrájenou mrkev a petrželovou kořen a zalijte vývarem. Nechte vařit a dochuťte solí a pepřem dle chuti.

5. Mezitím si připravte jíšku. Na pánvi rozpalte máslo a přidejte mouku. Za stálého míchání nechte jíšku zhnědnout.

6. Jíšku postupně vmíchejte do vařící polévky a nechte vařit ještě asi 5 minut, než se polévka zahustí.

7. Hotovou polévku podávejte horkou, posypanou čerstvě nasekanou petrželkou.

Takto jednoduše a rychle můžete připravit skvělou dršťkovou polévku s hlívou ústřičnou, která svým neotřelým kombinacím překvapí vaše chuťové buňky a zaručeně si ji oblíbíte.

Zdravotní benefity hlívy ústřičné:

Hlíva ústřičná není jen lahodnou přísadou do pokrmů, ale má také mnoho zdravotních benefitů. Tato houba je bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů, které podporují imunitní systém a celkové zdraví.

Mezi hlavní zdravotní výhody hlívy ústřičné patří:

  • Zlepšení imunitního systému
  • Snížení zánětů v těle
  • Podpora trávení a zdravého metabolismu
  • Regulace hladiny cukru v krvi
  • Podpora zdravého kardiovaskulárního systému

Jak přidat hlívu ústřičnou do dalších receptů:

Pokud vás zaujala chuť a zdravotní benefity hlívy ústřičné, můžete ji začlenit i do jiných receptů než jen do dršťkové polévky. Zde jsou některé nápady, jak ji využít:

  1. Přidejte hlívu ústřičnou do omáček a omáček k těstovinám pro bohatší chuť.
  2. Použijte ji jako náhradu za maso ve vegetariánských pokrmech jako jsou těstoviny se smetanovou omáčkou nebo rizoto.
  3. Přidejte hlívu ústřičnou do salátů pro křupavost a chuťovou rozmanitost.
  4. Vyzkoušejte ji jako přísadu do sendvičů nebo wrapů pro extra texturu a bohatou chuť.

Viz také:

Photo of author

Eric

Napsat komentář