Recept na domácí chleba z droždí


Vítejte ve světě domácího pečení, kde se setkávají vonné vůně a chutné lahůdky. Pokud toužíte po svěžím chlebu připraveném s láskou a tradičními postupy, máme pro vás recept na domácí chleba z droždí, který vás určitě potěší. Připravte se na jednoduché kroky a nezapomeňte si užít samotný proces vaření, který může být stejně tak osvěžující jako výsledek.

Potřebné ingredience:

Pro přípravu tohoto chleba budete potřebovat následující ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 10 g soli
  • 7 g sušeného droždí
  • 300 ml vlažné vody
  • 1 lžička cukru

Postup přípravy:

1. Nejprve si připravte všechny ingredience. Ujistěte se, že máte dostatek čisté pracovní plochy a mísy pro míchání těsta.

2. Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a sušené droždí. Dobře promíchejte, aby byly ingredience rovnoměrně rozloženy.

3. V menší misce rozpusťte cukr ve vlažné vodě. Počkejte, až se cukr úplně rozpustí.

4. Postupně přilijte vodu s cukrem do suchých ingrediencí ve velké míse. Začněte míchat pomocí vaší ruky nebo lžíce, dokud nezískáte lepkavé těsto.

5. Jakmile máte těsto, začněte ho hníst na čisté pracovní ploše. Pokračujte hnětením po dobu asi 10 minut, dokud není těsto hladké a elastické.

6. Vraťte těsto zpět do mísy a přikryjte ji čistou utěrkou nebo potravinovou folií. Nechte těsto odpočívat na teplém místě po dobu asi 1 hodiny, nebo dokud zdvojnásobí svůj objem.

7. Po vypršení času vyndejte těsto z mísy a znovu ho krátce prohněťe, abyste odstranili přebytečný vzduch.

8. Předehřejte troubu na 200°C a připravte si pekáč s pečícím papírem.

9. Formujte těsto do žádoucího tvaru a umístěte ho do pekáče. Pokud máte rádi klasický chléb, vytvořte kulatý tvar. Můžete také vytvořit bagetu nebo speciální tvar podle vašich představ.

10. Pokryjte chléb čistou utěrkou a nechte ho ještě asi 30 minut kynout.

11. Poté, co chléb opět vykynul, můžete ho dát do předehřáté trouby. Pečte asi 25-30 minut, dokud není chléb zlatavě hnědý a zvenku křupavý.

12. Po upečení vyndejte chléb z trouby a nechte ho chvíli vychladnout na mřížce.

Tipy a triky:

– Pokud chcete chléb ještě aromatické, můžete přidat do těsta nasekaná bylinková nebo česneková koule.

– Nezapomeňte pečící papír předem trochu pokrýt olejem, aby se chléb lépe vyjmul po upečení.

– Kynutí těsta je klíčové pro dosažení dokonalé struktury chleba. Ujistěte se, že necháte těsto kynout dostatečně dlouho.

Tímto jednoduchým receptem na domácí chleba z droždí si můžete vychutnat čerstvý chléb, který nejenom bude lahodný, ale také bude plný lásky a péče. Experimentujte s různými přísadami a tvary a najděte ten správný recept pro vaše chuťové buňky.

Varianty chleba:

Kromě základního receptu na domácí chleba z droždí existuje mnoho variant, které můžete vyzkoušet podle svých preferencí. Zde jsou některé nápady na zajímavé variace chleba:

Variantní ingredience Poznámka
Celozrnná mouka Vyberte celozrnnou variantu mouky pro chléb s bohatším chutí a vyšším obsahem vlákniny.
Ořechy a semínka Přidejte do těsta rozdrcené ořechy nebo semínka pro extra texturu a chuť.
Olivy a sušená rajčata Pro středomořský nádech přidejte nakrájené olivy a sušená rajčata do těsta.
Koření a bylinky Experimentujte s různými druhy koření a bylinek, jako je rozmarýn, tymián nebo provensálské koření, pro aromatický zážitek.

Časté dotazy:

  • Jak dlouho chléb vydrží čerstvý?
  • Čerstvě upečený chléb zůstane nejlepší po dobu 2-3 dnů, poté začne postupně ztrácet svou chuť a texturu. Doporučuje se skladovat ho v chladničce nebo mrazáku a před podáváním krátce ohřát v troubě.

  • Co dělat, když mi chléb nevykynul?
  • Pokud se váš chléb nepodařil vykynout, pravděpodobně máte problém s droždím nebo s kynutím. Zkuste použít čerstvé droždí nebo nechte těsto kynout déle při optimální teplotě.

  • Dá se tento recept upravit pro bezlepkový chléb?
  • Ano, tento recept lze upravit pro bezlepkovou variantu použitím bezlepkové mouky a kontrolou ostatních ingrediencí na bezlepkové značení.

Viz také:

Photo of author

Eric

Napsat komentář