Koláč z listového těsta s tvarohem

Koláč z listového těsta s tvarohem je lahodná pochoutka, která oslovuje chuťové buňky mnoha lidí. Tento jednoduchý, avšak chutný recept spojuje křupavost listového těsta s jemností a sladkostí tvarohové náplně. Bez ohledu na to, zda si ho dopřáváte jako dezert po hlavním jídle, jako svačinu nebo na oslavu, koláč z listového těsta s tvarohem vás rozhodně nezklame.

Příprava tvarohové náplně

Před tím než se pustíme do samotného procesu sestavování koláče, musíme si připravit tvarohovou náplň. K tomu budeme potřebovat:

  • 500 g tvarohu
  • 100 g cukru
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • šťávu a střepy z 1 citronu

Do mísy smícháme tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci, dokud nedosáhneme hladké konzistence. Poté přidáme citronovou šťávu a střepy a znovu promícháme. Naše tvarohová náplň je připravena a můžeme se pustit do sestavení koláče.

Příprava listového těsta

Pro listové těsto budeme potřebovat:

  • 400 g listového těsta
  • rozpuštěné máslo na potření

Nejdříve předehřejeme troubu na 180°C. Poté rozválíme listové těsto na pomoučeném vále a rozdělíme ho na dva stejně velké kusy. Jeden kus těsta umístíme na dno formy vyložené pečicím papírem. Poté rovnoměrně rozložíme připravenou tvarohovou náplň. Na náplň položíme druhý kus listového těsta a okraje spojíme.

Péče o koláč

Hotový koláč potřeme rozpuštěným máslem a pomocí nože uděláme na povrchu několik šikmých řezů. Koláč pečeme v předehřáté troubě asi 30-40 minut, dokud není zlatavě hnědý.

Podávání

Po vyjmutí z trouby necháme koláč z listového těsta s tvarohem vychladnout a poté ho podáváme nakrájený na porce. Ideální je podávat ho s ovocem či ovocnou omáčkou, která dokonale doplní jeho chuťové vlastnosti.

Další možnosti náplně

Kromě tradiční tvarohové náplně lze vytvořit i jiné varianty, které obohatí chuťové spektrum koláče. Například můžete vyzkoušet náplň s ovocem, jako jsou maliny, borůvky nebo třešně, která dodá koláči svěžest a kyselou chuť.

Veganská verze

Pro veganskou verzi koláče můžete použít rostlinné tvarohy a substituty pro vejce, jako jsou lněné semínko namočené ve vodě nebo banánová kaše. Tímto způsobem můžete připravit lahodnou veganskou alternativu tohoto tradičního receptu.

Nejčastěji kladené otázky

Otázka Odpověď
Mohu použít jiné ovoce do náplně? Ano, můžete experimentovat s různými druhy ovoce podle vaší chuti a preference.
Jak dlouho vydrží koláč? Koláč lze skladovat v chladničce až 3-4 dny.
Je možné zamrazit přebytečný koláč? Ano, koláč lze zamrazit a skladovat až 3 měsíce. Před podáváním nechte rozmrazit v lednici.

Viz také:

Photo of author

Eric

Napsat komentář