Recept na mazanec podle maršálka

Chcete-li připravit skvělý mazanec podle receptu maršálka, budete potřebovat přesné ingredience a správnou techniku. Mazanec, tradiční český pečivo, je oblíbeným pokrmem pro mnoho lidí, a připravený podle receptu maršálka se stává ještě chutnějším a lahodnějším. Sledujte náš jedinečný recept a připravte si neodolatelný mazanec, který zaručeně oslní vaše chuťové buňky.

Ingredience:

Pro přípravu mazance podle receptu maršálka budete potřebovat následující ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 200 ml mléka
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 1 kostka droždí
  • 100 g rozinek
  • 100 g mandlek
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • vanilkový cukr

Postup:

Začněte tím, že rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout. Mezitím si rozpusťte droždí ve sklenici teplého mléka a přidejte lžíci cukru. Nechte droždí kvasit asi 10 minut.

V míse smíchejte mouku se zbylým cukrem, přidejte na kostičky nakrájené máslo, vejce, rozinky, mandle, špetku soli a citronovou kůru. Poté přidejte nadojené droždí s mlékem a vypracujte hladké těsto. Těsto nechte kynout na teplém místě přikryté utěrkou, dokud zdvojnásobí svůj objem.

Když je těsto dobře nakynuté, přendejte ho na pomoučený váleček a rozválejte na placku. Poté z těsta vykrajujte kolečka, která přikládejte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte mazance ještě chvíli odpočinout a pak je potřete rozšlehaným vejcem.

Pečte mazance v předehřáté troubě na 180°C asi 20-25 minut, nebo dokud nezezlátnou. Po upečení je nechte vychladnout a pak je podávejte ozdobené vanilkovým cukrem.

Tipy a triky:

Pro ještě bohatší chuť můžete do těsta přidat i nastrouhanou citronovou kůru. Pokud máte rádi větší množství rozinek nebo mandlek, můžete s ingrediencemi experimentovat a přizpůsobit recept vašim chuťovým preferencím.

Variace receptu na mazanec

Pokud máte rádi experimentování v kuchyni, existuje mnoho variant receptu na mazanec, které můžete vyzkoušet. Některé z oblíbených variací zahrnují:

  • Mazanec s ořechy: Namísto mandlí můžete do těsta přidat nasekané vlašské ořechy nebo lískové oříšky pro bohatší a jemně oříškovou chuť.
  • Mazanec se sušeným ovocem: Místo rozinek můžete do těsta přidat směs sušeného ovoce, jako jsou brusinky, meruňky nebo švestky, pro sladší a pestřejší chuť.
  • Mazanec s rumem: Přidejte do těsta malé množství rumu pro příjemnou a aromatickou chuť, která dodá mazanci zajímavou nádech.
Ingredience Množství
Hladká mouka 500 g
Cukr 100 g
Mléko 200 ml
Máslo 100 g
Vejce 2 ks
Droždí 1 kostka
Rozinky 100 g
Mandle 100 g
Špetka soli Podle chuti
Citronová kůra Podle chuti
Vanilkový cukr Podle chuti

Viz také:

Photo of author

Eric

Napsat komentář