Recept na halušky se zelím


Halušky se zelím jsou tradiční slovenské jídlo, které zaujme svou jednoduchostí a chutí. Tato lahodná kombinace bramborových halušek a zelí je oblíbená nejen ve Slovenské republice, ale i v Česku a dalších zemích střední Evropy. Pokud chcete připravit skvělý recept na halušky se zelím, postupujte podle následujících kroků.

Potřebné suroviny:

Pro přípravu halušek se zelím budete potřebovat následující suroviny:

  • Brambory – 500 g
  • Hladká mouka – 250 g
  • Zelí – 1 menší hlávka
  • Cibule – 1 ks
  • Slanina – 100 g
  • Sůl, pepř, kmín
  • Smotana na šlehání – 200 ml
  • Máslo – 50 g

Postup přípravy:

1. Nejprve si připravte brambory. Oloupejte je, nakrájejte na menší kousky a dejte vařit do osolené vody. Vařte, dokud nejsou brambory měkké.

2. Mezitím si připravte těsto na halušky. Brambory sceďte a propasírujte přes bramborový lis. Přidejte mouku a promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.

3. Těsto rozválejte na pomoučené válci na tenký plát a nakrájejte na menší kousky.

4. Zelí očistěte a nakrájejte na jemné nudličky. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky.

5. Na pánvi rozehřejte máslo a osmažte na něm cibuli se slaninou, dokud cibule nezezlátne a slanina nezezelená. Přidejte zelí a restujte, dokud zelí nezměkne. Osolte, opepřete a přidejte kmín podle chuti.

6. Halušky vařte ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu. Potom ještě vařte asi 2-3 minuty.

7. Hotové halušky sceďte a smíchejte s restovaným zelím. Na závěr přidejte smetanu na šlehání a promíchejte.

Servírování:

Halušky se zelím podávejte teplé posypané nasekanou petrželkou nebo jinou bylinkou podle chuti. Skvěle chutnají i se zakysanou smetanou.

Tipy a rady:

– Pokud nemáte bramborový lis, můžete brambory rovnou rozmačkat vidličkou.

– Halušky můžete také dochutit kyselou smetanou nebo opečenou cibulkou.

Nyní, když znáte recept na halušky se zelím, můžete se pustit do jejich přípravy a užívat si tradiční chuťovou lahůdku. Přejeme vám dobrou chuť!

Varianty receptu:

Existuje několik variant receptu na halušky se zelím, které můžete vyzkoušet podle svých preferencí. Jednou z možností je přidání kyselého zelí místo čerstvého. Tato variace přinese do jídla pikantní a osvěžující chuť. Můžete také experimentovat s různými druhy sýra, kterými můžete halušky posypat při servírování, jako je třeba brynza nebo tvaroh.

Další možnosti podávání:

Kromě tradičního podávání halušek se zelím s petrželkou a zakysanou smetanou můžete vyzkoušet i jiné varianty. Například je můžete posypat opečenou slaninou nebo do nich přidat křupavě opečené cibulky pro další vrstvu chuti a textury.

Ingredience Množství
Brynza 100 g
Tvaroh 50 g
Kyselé zelí 200 g

Nejčastěji kladené otázky:

1. Mohu použít jiné druhy mouky než hladkou mouku?
Ano, můžete experimentovat s různými druhy mouky, ale výsledná konzistence těsta se může lišit.

2. Jak dlouho trvá vaření halušek?
Vaření halušek trvá obvykle asi 10-15 minut, ale doba se může lišit v závislosti na velikosti a tloušťce halušek.

3. Dá se recept upravit pro vegetariány?
Ano, recept lze upravit pro vegetariány například vynecháním slaniny a nahrazením její chuti jinými ingrediencemi, jako je třeba uzený tofu.

Viz také:

Photo of author

Eric

Napsat komentář