Recept na domácí jogurt v jogurtovači


Jogurt je oblíbeným a zdravým produktem, který můžete snadno připravit doma pomocí jogurtovače. Domácí jogurt má mnoho výhod, včetně možnosti přidání vlastních přísad a eliminace přidaných konzervačních látek a umělých sladidel. Pokud se chystáte připravit domácí jogurt v jogurtovači, zde je jednoduchý recept, kterým se můžete řídit.

Potřebné ingredience:

Pro přípravu domácího jogurtu budete potřebovat následující ingredience:

  • 1 litr plnotučného mléka
  • 1 lžičku jogurtu obsahujícího živé kultury (jako zárodek)

Postup:

1. Nejprve si připravte jogurtovač a vyjměte vnitřní nádobu.

2. Do hrnce nalijte mléko a zahřejte ho na mírné teplotě, dokud se neobjeví bublinky na okraji hrnce. Je důležité nepřehřát mléko, aby se neznehodnotily živé kultury jogurtu.

3. Poté, co se mléko ohřeje, nechte ho vychladnout na teplotu kolem 45-50 stupňů Celsia. Můžete použít teploměr k ověření teploty.

4. Mezitím smíchejte lžičku jogurtu s živými kulturami s malým množstvím teplého mléka v malé misce. Tímto krokem aktivujete kultury jogurtu.

5. Poté směs s jogurtem přidejte zpět do zbytku ohřátého mléka a důkladně promíchejte.

6. Nyní nalejte směs do vnitřní nádoby jogurtovače a uzavřete ji.

7. Zapněte jogurtovač a nechte jogurt fermentovat po dobu 6-8 hodin. Doba fermentace může záviset na konkrétním modelu jogurtovače a preferované konzistenci jogurtu.

8. Po uplynutí doby fermentace vypněte jogurtovač a vyjměte nádobu s jogurtem.

9. Jogurt nechte vychladnout v lednici po dobu minimálně 2 hodin, než bude plně vychlazený a ztuhne.

Varianty:

Tento základní recept na domácí jogurt můžete upravit podle vašich preferencí a chutí. Můžete přidat med, ovocné pyré, nebo dokonce kokosový krém pro větší bohatství chutí. Experimentujte a objevte svou oblíbenou variantu domácího jogurtu!

Údržba jogurtovače:

Po každém použití důkladně umyjte vnitřní nádobu jogurtovače a vnitřní kryt, aby se zabránilo růstu bakterií a plísní. Tím zajistíte dlouhou životnost vašeho jogurtovače a udržíte domácí jogurt vždy čerstvý a chutný.

Nyní, když znáte recept na přípravu domácího jogurtu v jogurtovači, můžete si vychutnat čerstvý a zdravý jogurt doma kdykoli chcete!

Možné obtíže při přípravě jogurtu:

Přestože příprava domácího jogurtu v jogurtovači může být relativně jednoduchá, můžete narazit na několik potenciálních obtíží. Mezi nejčastější problémy patří:

Problém Řešení
Jogurt nedosáhne požadované konzistence Zkontrolujte teplotu fermentace a délku procesu fermentace. Také můžete vyzkoušet použít jiný zárodek jogurtu s vyšší obsahem aktivních kultur.
Jogurt je příliš řídký Přidejte do směsi více zárodků jogurtu při přípravě, nebo použijte mléko s vyšším obsahem tuku. Další možností je prodloužit dobu fermentace.
Jogurt má nežádoucí chuť Zkontrolujte kvalitu použitého mléka a zárodku jogurtu. Také se ujistěte, že vnitřní nádoba jogurtovače je důkladně vyčištěna před použitím.

Nejčastěji kladené otázky:

  • Jak dlouho vydrží domácí jogurt v lednici?
  • Je možné použít jiný typ mléka než plnotučné?
  • Jaké další přísady lze přidat do jogurtu?

Viz také:

Photo of author

Eric

Napsat komentář