Kynuté těsto ze sušeného droždí recept

Vítejte milí čtenáři, v dnešním článku se zaměříme na kouzla kynutého těsta připraveného ze sušeného droždí. Pokud milujete vůni čerstvého pečiva a chuť lahodných domácích chlebů či bohatých sladkých pečiv, jste na správném místě. Přinášíme vám krok za krokem recept na přípravu kynutého těsta, které vás okouzlí svou nadýchaností a chuťovým zážitkem.

Ingredience:

Začneme výčtem nezbytných surovin:

Mouka Sušené droždí Cukr Sůl Mléko Vegetabilní olej Vajíčko
3 šálky 1 balení 2 lžíce 1/2 lžičky 1 šálek 1/4 šálku 1 kus

Poznámka: Všechny suroviny by měly být při pokojové teplotě.

Postup:

1. V malé misce smíchejte sušené droždí s cukrem a mlékem. Nechte směs odpočívat a kynout asi 10 minut, dokud nevznikne pěna na povrchu.

2. V hluboké míse smíchejte mouku s solí. Udělejte důlek uprostřed a přidejte kynutou směs, olej a rozkvedlané vajíčko.

3. Pomalu začněte míchat suroviny dohromady, postupně přidávajíc mléko, dokud nezískáte hladké a lesklé těsto.

4. Těsto vyndejte z mísy a na pomoučené pracovní ploše ho hněťte asi 8-10 minut, dokud nebude pružné a elastické.

5. Vložte těsto zpět do mísy, přikryjte utěrkou a nechte ho kynout při pokojové teplotě alespoň hodinu, nebo dokud se zdvojnásobí jeho objem.

Trik pro dokonalé kynuté těsto:

Pokud chcete těsto nechat kynout ještě více, vložte ho do vypnuté trouby spolu s nádobou s horkou vodou. Přikryjte utěrkou a nechte ho klidně i přes noc.

Formování a pečení:

1. Po vykynutí těsto vyndejte z mísy a znovu ho krátce prohněťe. Podle receptu vytvarujte bochánky, housky nebo rozválejte na plát a naplňte oblíbeným náplněním.

2. Položte na plech s pečicím papírem a nechte znovu kynout dalších 30 minut.

3. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.

4. Pečte těsto v předehřáté troubě 20-25 minut nebo dokud není krásně zlatavé.

Gratulujeme! Nyní máte připravené čerstvé kynuté těsto ze sušeného droždí, které si můžete vychutnat kdykoliv. Buďte kreativní s náplněmi a formami a zkuste si připravit něco úžasného.

Nové variace chutí:

Chcete přidat do vašeho kynutého těsta nové lahodné tóny? Vyzkoušejte přidat do receptu na poslední chvíli nastrouhaný pomerančový nebo citronový zest. Tato osvěžující citrusová příchuť dodá těstu nový rozměr a lehkost.

Experimentujte s náplněmi:

Vyvarujte se monotónnosti! Kromě tradičních sladkých nebo slaných náplní zkuste přidat do kynutého těsta sušené ovoce, ořechy nebo i kousky oblíbené čokolády. Kreativita nemá mezí!

Nejlepší způsob uchování:

Pokud neplánujete spotřebovat celé kynuté těsto najednou, vyzkoušejte ho zmrazit. Rozdělte těsto na menší části, zabalte do plastové folie a uložte do mrazáku. Tak budete mít vždy po ruce čerstvé těsto na příští pečení.

Nejčastěji kladené otázky:

1. Jak dlouho trvá kynutí těsta? Čas kynutí může být ovlivněn teplotou místnosti, ale obvykle trvá kolem hodiny.
2. Mohu použít čerstvé droždí místo sušeného? Ano, můžete. Mějte však na paměti, že budete potřebovat větší množství čerstvého droždí než sušeného.
3. Jak poznám, že těsto dostatečně vykynulo? Optimální je zdvojnásobení objemu těsta, což může trvat přibližně hodinu.

Viz také:

Photo of author

Eric

Napsat komentář