Cibulový koláč z listového těsta

Vítejte u mého podrobného článku o přípravě lahodného cibulového koláče z listového těsta. Tato chutná dobrota je oblíbená po celém světě pro svou jedinečnou kombinaci jemného listového těsta a sladkého, karamelizovaného aroma cibule. Připravte se na kulturní chuťový zážitek, který si zamilujete od prvního sousta.

Úvod

Cibulový koláč z listového těsta je nejen chutný, ale také snadný k přípravě. Tato pokrmy spojuje vůně domova s jedinečnou kombinací surovin. Křehké listové těsto se skloubí s karamelizovanými cibulemi, což vytváří dokonalý harmonický celek. Připravte se na výlet do kulinářského ráje s tímto receptem, který je ideální pro rodinné oslavy nebo večerní pohoštění.

Ingredience

Množství Surovina
500 g listové těsto
4 velké cibule
2 lžíce olivový olej
1 lžička čerstvě nasekaný tymián
100 g třtinový cukr
100 g ghouda nebo eidam (nastrouhaný)
1 lžička sůl

Postup

Začněte tím, že si předehřejete troubu na 200 °C. Mezitím oloupeme a nakrájíme cibule na tenká kolečka. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a osmahneme cibuli do zlatova.

Přidejte tymián a cukr, promíchejte a nechte cibuli karamelizovat. Po dosažení karamelové konzistence odstavte od ohně a nechte vychladnout.

Rozválejte listové těsto na pečícím papíru a přeneste na plech. Nanesete vrstvu karamelizované cibule na těsto, nechte okraje volné. Posypte nastrouhaným sýrem a lehce osolte.

Okraje těsta přeložte k cibulovému náplni, vytvořte kraje a propíchněte těsto vidličkou. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut nebo dokud těsto nezpříjemní a zlatavě nezbarví.

Závěr

Cibulový koláč z listového těsta je jedním z nejoblíbenějších dezertů, které můžete připravit ve svém domácím prostředí. Jeho jedinečná kombinace chutí udělá radost všem milovníkům dobrého jídla. Nečekejte a pusťte se do přípravy tohoto lahodného pokrmu, který si získá srdce vašich hostů.

Varianty receptu

Pokud máte chuť experimentovat, můžete do cibulového koláče přidat různé další ingredience. Doporučujeme vyzkoušet variantu s plátky slaniny nebo přidat do náplně nadrobno nasekané ořechy pro zajímavou texturu.

Sladká verze

Pro milovníky sladkých pochoutek je možné upravit recept na sladkou verzi cibulového koláče. Přidejte do karamelizovaných cibulí trochu medu a místo sýra použijte vanilkový krém. Tato sladká varianta osvěží vaše chuťové buňky.

Tipy a triky

  • Při přípravě těsta je dobré použít studené máslo, abyste dosáhli křehké textury.
  • Experimentujte s různými druhy cibule pro pestřejší chuťový zážitek.
  • Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte do náplně trochu čerstvého mletého pepře.

Nejčastěji kladené otázky

Zde najdete odpovědi na některé časté otázky týkající se přípravy cibulového koláče z listového těsta:

Otázka Odpověď
Je možné použít hotové těsto z obchodu? Ano, můžete použít hotové listové těsto, ale doporučujeme vyzkoušet i domácí verzi pro autentičtější chuť.
Lze připravit cibulový koláč bez sýra? Ano, recept lze upravit podle preference a vynechat sýr nebo nahradit jinou ingrediencí.
Jak dlouho vydrží cibulový koláč čerstvý? Nejlépe chutná ihned po upečení, ale můžete ho uchovat v uzavřené nádobě v lednici až 2 dny.

Viz také:

Photo of author

Eric

Napsat komentář