Piškotové těsto na plech je základem mnoha dezertů a dortů. Jeho lehká a vzdušná konzistence ho činí ideálním pro různé náplně a polevy. Připravit ho není nijak složité, a přestože je základní, může být velmi chutný. Následuje náš osvědčený recept na toto skvělé piškotové těsto.
Suroviny:
- 4 vejce
- 120 g cukru
- 120 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
Postup:
1. Nejprve si předehřejeme troubu na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Tím zajistíme, že piškot nebude přilepený k plechu a snadno ho budeme moci vyndat.
2. Vejce oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Pokud máme po ruce mixér, můžeme ho použít, aby byla pěna krémovější a vzdušnější.
3. Do pěny postupně vmícháme prosejtanou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Je důležité směs dobře propracovat, aby nezůstaly hrudky.
4. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu a opatrně je vmícháme do těsta. To udělá piškotové těsto ještě vzdušnější.
5. Hotové těsto nalijeme na plech a rovnoměrně rozetřeme po celé ploše. Dbáme na to, aby bylo těsto rovnoměrně tlusté, aby se peklo stejně.
6. Plech s těstem vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 10-15 minut, nebo dokud povrch piškotu nezezlátne a nezačne se odlepovat od okrajů plechu.
7. Po upečení necháme piškot vychladnout, poté ho můžeme použít dle receptu na dezert či dort, který připravujeme.
Tipy:
– Pokud chcete piškot ještě více oživit, můžete přidat do těsta nastrouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru.
– Piškotové těsto můžete také před pečením posypat sekanými oříšky nebo kousky čokolády pro extra chuťový zážitek.
– Při vyndávání piškotu z plechu si pomozte nožem, abyste zajistili, že se těsto nepřetrhne.
Varianty piškotového těsta:
Existuje mnoho variant piškotového těsta, které můžete vyzkoušet podle vaší chuti a potřeb. Jednou z oblíbených variant je přidání kakaa do těsta, čímž vytvoříte čokoládový piškot. Stačí přidat několik lžic kvalitního kakaa do směsi a důkladně promíchat, než přidáte bílky.
Další možností je přidání mletých ořechů, jako jsou vlašské ořechy nebo lískové ořechy, což přidá piškotu zajímavou texturu a oříškovou chuť. Stačí je nasekat na menší kousky a vmíchat je do těsta před pečením.
Nejčastěji kladené otázky:
Otázka | Odpověď |
---|---|
Jak dlouho vydrží piškotové těsto? | Piškotové těsto lze skladovat v chladničce až 2 dny, pokud je pečivo pečené, mělo by být skladováno v chladničce až týden. |
Je možné zmrazené piškotové těsto? | Ano, piškotové těsto lze zmrazit. Uložte ho do vzduchotěsné nádoby nebo do sáčku na zmrazování a můžete ho skladovat až 3 měsíce. |
Mohu použít piškotové těsto na jiné dezerty? | Ano, piškotové těsto je velmi všestranné a lze ho použít jako základ pro různé dezerty, jako jsou tiramisu, trifle nebo dorty. |
Viz také: