Recept na donuty do trouby

Donuty jsou lahodné kousky pečiva, které si oblíbila spousta lidí po celém světě. Ačkoli tradiční recept na donuty zahrnuje smažení, existuje i varianta pečení donutů v troubě, což je zdravější alternativa. Pokud chcete vyzkoušet domácí pečení donutů v troubě, máme pro vás skvělý recept, který vám zaručeně vyjde!

Potřebné suroviny

Pro přípravu těchto lahodných donutů budete potřebovat následující suroviny:

  • 250 g hladké mouky
  • 120 ml mléka
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 50 g cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Špetka soli

Postup přípravy

Začněte předehřátím trouby na 180 stupňů Celsia. Poté si připravte formu na pečení donutů a vymažte ji máslem nebo použijte papírové košíčky.

V misce smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva a solí. V jiné misce rozšlehejte vejce s cukrem do pěny. Poté přidejte rozpuštěné máslo, mléko a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte.

Postupně přimíchejte suché ingredience do tekutých, dokud nedostanete hladké těsto. Pokud je těsto příliš husté, můžete přidat trochu mléka.

Dejte těsto do zdobícího sáčku nebo do sáčku s uzavíratelným zipem a stříkejte těsto do připravené formy na donuty.

Poté dejte formu s těstem do trouby a pečte donuty asi 10-12 minut nebo dokud nejsou zlatavě hnědé.

Tipy a triky

Při pečení donutů v troubě je důležité dbát na správnou teplotu trouby a také na správnou konzistenci těsta. Pokud je těsto příliš tekuté, donuty se v troubě roztekou. Naopak, pokud je těsto příliš husté, donuty budou suché.

Pro větší chuťovou pestrost můžete donuty po upečení pomočit v rozpuštěném másle a poté obalit v cukru smíchaném s skořicí nebo kakao práškem.

Experimentujte s různými polevami a náplněmi, jako je třeba čokoládová poleva, glazura nebo ovocná marmeláda, abyste vytvořili donuty přesně podle vašeho gusta.

Nyní, když znáte recept na donuty do trouby, se pusťte do pečení a pochutnejte si na těchto lahodných dobrotách!

Možnosti ozdobení donutů

Jedním z kouzelných prvků při přípravě domácích donutů je možnost různého ozdobení. Kromě klasického cukrového polevování můžete vyzkoušet i jiné zajímavé varianty.

Ozdoba Popis
Kokosová strouhanka Donuty můžete pomočit v rozpuštěném másle a následně obalit v kokosové strouhance pro exotickou chuťovou zkušenost.
Ořechy a sušené ovoce Pro přidání textury a vitamínů můžete donuty ozdobit drcenými ořechy nebo jemně nakrájeným sušeným ovocem.
Čokoládová poleva s mátou Pro chuťový zážitek jako z cukrářského salonu můžete donuty polevit čokoládou a posypat čerstvou mátou.

Časté dotazy ohledně pečení donutů v troubě

  • Je možné nahradit bílou mouku za mouku celozrnnou?
    Ano, můžete. Nicméně, donuty mohou být trochu hutnější a mít odlišnou texturu.
  • Existuje bezlepková verze tohoto receptu?
    Ano, můžete použít bezlepkovou mouku a dávat pozor na to, aby všechny ostatní ingredience byly bezlepkové.
  • Jak dlouho se donuty udrží čerstvé?
    Ideálně je sníst donuty ihned po upečení. Pokud je ale přece jen nějaký donut přebytečný, můžete jej uchovat v uzavřené nádobě při pokojové teplotě až 2 dny.

Viz také:

Photo of author

Eric

Napsat komentář