Nejlepší recept na dýňovou polévku

Dýňová polévka je lahodná a zdravá pochoutka, která osvěží vaše chuťové buňky a zahřeje vaše tělo. Máme pro vás recept na tu nejlepší dýňovou polévku, která vám rozhodně zvedne náladu a potěší vaše sentry.

Potřebné ingredience:

1. 1 velká dýně (cca 1,5 kg)

2. 2 středně velká brambory

3. 1 cibule

4. 2 stroužky česneku

5. 1 lžíce olivového oleje

6. 1 lžíce másla

7. 1 lžička mletého kmínu

8. ½ lžičky mletého skořice

9. ½ lžičky mletého muškátového oříšku

10. ½ lžičky mletého koriandru

11. ½ lžičky mletého kurkumy

12. Sůl a pepř dle chuti

13. 1 l zeleninového vývaru

14. 200 ml smetany ke šlehání

15. Na ozdobu: čerstvá nasekaná petrželka a strouhaný parmazán

Postup:

1. Nejprve oloupejte dýni a odstraňte semena. Nakrájejte ji na menší kousky.

2. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.

3. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.

4. V hrnci rozehřejte olivový olej a máslo. Přidejte cibuli a česnek a osmažte je dozlatova.

5. Přidejte dýni a brambory a osmažte je společně s cibulí a česnekem asi 5 minut.

6. Přidejte všechny koření (kmín, skořici, muškátový oříšek, koriandr, kurkumu), osolte a opepřete podle chuti a promíchejte.

7. Zalijte zeleninovým vývarem a nechte vařit asi 20-25 minut, nebo dokud nejsou dýně a brambory měkké.

8. Poté polévku rozmixujte dohladka pomocí mixéru nebo ručního šlehače.

9. Přidejte smetanu ke šlehání a důkladně promíchejte.

10. Polévku přiveďte k varu a nechte ji probublávat dalších 5 minut.

11. Hotovou polévku podávejte ozdobenou čerstvou petrželkou a strouhaným parmazánem.

Dobrou chuť!

Další možnosti ozdobení:

Kromě petrželky a parmazánu můžete dýňovou polévku ozdobit i jinými ingrediencemi. Například přidáním křupavých slaných krutonů, nastrouhaného čerstvého zázvoru nebo dokonce kousků křupavé slaniny.

Možnosti variace receptu:

1. Přidání jablka: Pro svěží a lehce sladkou chuť můžete do polévky přidat na kostičky nakrájené jablko. Tato variace dodá polévce zajímavou dimenzi chuti.

2. Kokosové mléko: Pokud máte rádi exotické chutě, můžete část smetany nahradit kokosovým mlékem. Toto dodá polévce bohatou a krémovou konzistenci s jemnou kokosovou příchutí.

3. Šťáva z pomeranče: Pro osvěžující a svěží chuť můžete do polévky přidat šťávu z jednoho pomeranče. Tato variace dodá polévce lehkou kyselost a osvěžující aroma.

Ingredience Množství
Kroutony Na ozdobu
Zázvor Na ozdobu
Slanina Na ozdobu

Viz také:

Photo of author

Eric

Napsat komentář