Recept na klobásy 10 kg


Dovolte nám, abychom vám přinesli nejlepší recept na přípravu chutných klobás, a to rovnou v množství 10 kg. Klobásy jsou oblíbeným pokrmem mnoha lidí a jejich domácí výroba přináší nejenom spoustu radosti, ale také možnost kontroly kvality surovin a dochucení podle vlastních preferencí.

Potřebné suroviny

Pro přípravu 10 kg klobás budete potřebovat následující suroviny:

  • 10 kg vepřového masa
  • 3 kg hovězího masa
  • 1 kg slaniny
  • 200 g soli
  • 50 g mletého černého pepře
  • 10 g mletého kmínu
  • 10 g mletého kmínu
  • 10 g mletého majoránky
  • 10 g mletého česneku
  • 0,5 l vody
  • Klobásárenská střívka

Postup přípravy

Příprava klobás začíná přípravou masa. Vezměte vepřové a hovězí maso a nakrájejte je na menší kousky. Stejně tak nakrájejte slaninu. Poté všechny suroviny vložte do velké mísy.

Nyní přidejte do mísy s masem sůl, pepř, kmín, majoránku a mletý česnek. Důkladně promíchejte, aby se všechny koření rovnoměrně rozložily po masu.

Doporučujeme nechat směs odpočinout v lednici alespoň hodinu, aby se chuťové složky dobře propojily. Mezitím si připravte klobásárenskou střívku a namočte ji ve vodě.

Poté, co je směs odpočinutá, vytáhněte ji z lednice a přidejte k ní vodu. Důkladně promíchejte, aby se voda rovnoměrně absorbovala do masa.

Nyní připravte masovou stříkačku a naplňte ji masem. Postupně plňte klobásárenskou střívku, pečlivě ji lisujte, aby nedocházelo k tvorbě vzduchových kapes, a současně vytvářejte jednotlivé klobásy dle požadované délky.

Hotové klobásy můžete buďto ihned upéct nebo je uložit do chladničky či mrazáku pro pozdější použití.

Užijte si své domácí klobásy

Grilujte je, smažte na pánvi, přidejte do guláše nebo si je jednoduše užívejte samotné. Vaše domácí klobásy budou určitě chutnat vám i vašim blízkým!

Další variace klobás

Kromě tradičních klobás existuje řada dalších variant, které můžete vyzkoušet. Například italské salámy, chorizo nebo pikantní klobásy s různými druhy papriky. Experimentujte s různými kombinacemi masa a koření pro vytvoření unikátních chutí.

Vybrané tipy pro správné uzení

Pokud se rozhodnete klobásy udit, je důležité dodržet správné postupy. Zde jsou některé základní tipy:

  • Používejte kvalitní dřevo pro uzení, jako je buk, dub nebo třešeň, aby se aroma dřeva dostalo do klobás.
  • Dbejte na správnou teplotu a vlhkost během uzení, abyste dosáhli optimálního výsledku.
  • Nechte klobásy udit dostatečně dlouho, aby se aroma dřeva dobře vstřebalo a klobásy získaly charakteristickou chuť.

Nejčastěji kladené otázky

Otázka Odpověď
Jak dlouho lze domácí klobásy skladovat? Pokud jsou správně uloženy v chladničce nebo mrazáku, mohou být domácí klobásy skladovány až několik měsíců.
Jak poznám, že je klobása upečená? Nejlepší způsob, jak zjistit, zda je klobása hotová, je použití teploměru. Vnitřní teplota by měla dosáhnout minimálně 160 stupňů Fahrenheitů.

Viz také:

Photo of author

Eric

Napsat komentář