Recept na zelňačku s klobásou

Zelňačka s klobásou je lahodná a sýtá polévka, která rozehřeje nejen tělo, ale i duši. Kombinace kyselé zelí, pikantní klobásy a aromatických koření vytváří neodolatelnou chuťovou explozi, kterou si oblíbí každý.

Potřebné ingredience:

  • 1 velká hlávka kyselého zelí
  • 400 g uzené klobásy
  • 2 středně velké brambory
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • 2 bobkové listy
  • 400 ml vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Na ozdobení: kysaná smetana a nasekaná petrželka

Postup:

1. Nejprve si připravíme všechny potřebné ingredience. Hlávku kyselého zelí nakrájíme na tenké proužky, brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, cibuli a česnek nadrobno nasekáme a klobásu nakrájíme na plátky.

2. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli dozlatova. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a nastrouhaný česnek a chvíli restujeme, dokud brambory nezezlátou.

3. Poté přidáme k zelí mouku a za stálého míchání krátce restujeme. Přidáme mletou papriku, kmín a majoránku a promícháme.

4. Následně přidáme nakrájenou klobásu a zelí. Podlijeme vývarem, přidáme bobkové listy a necháme vařit asi 30 minut, nebo dokud zelí a brambory nezměknou.

5. Po uvaření přidáme smetanu ke šlehání, promícháme a necháme provařit ještě dalších 5 minut. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.

Servírování:

Zelňačku s klobásou podáváme horkou, ozdobenou lžící kysané smetany a nasekanou petrželkou. Podáváme s křupavým chlebem nebo houskou.

Tipy:

– Můžete přidat do polévky také na kostičky nakrájené brambory, které dodají polévce na sýtosti.

– Pokud máte rádi pikantnější chuť, přidejte do polévky trochu chilli papričky nebo červené papriky.

– Zelňačku můžete také připravit s vařeným masem nebo údeným masem, pokud nemáte rádi klobásu.

Užijte si výbornou zelňačku s klobásou!

Alternativní ingredience:

Pokud nemáte k dispozici některé z ingrediencí uvedených v receptu, můžete je nahradit jinými podobnými surovinami. Například místo kyselého zelí můžete použít čerstvé zelí a přidat trochu octa pro kyselou chuť. Namísto uzené klobásy lze použít klobásu sušenou nebo libové kuřecí maso pro lehčí verzi polévky.

Jak změnit chuť polévky?

Chcete-li experimentovat s chutí zelňačky, můžete přidat do polévky různé koření nebo bylinky. Například přidání tymiánu nebo rozmarýnu může dodat polévce zajímavou aromatickou vrstvu. Také můžete zvýšit množství česneku pro intenzivnější chuť.

Ingredience Náhrada
kyselé zelí čerstvé zelí + ocet
uzená klobása sušená klobása nebo kuřecí maso
sůl a pepř bylinky, jako je tymián nebo rozmarýn

Nejčastěji kladené otázky:

  • Jak dlouho se zelňačka dá uchovávat?
  • Uvařenou zelňačku lze skladovat v lednici až 3-4 dny v uzavřené nádobě. Před ohřevem si jí dejte do misky a zahřejte v mikrovlnné troubě nebo na sporáku.

  • Můžu zelňačku zmrazit?
  • Ano, zelňačku lze zmrazit. Nejlepší je ji rozdělit do menších porcí a uložit v mrazničce. Při podávání ji rozmrazte v lednici nebo ji zahřejte přímo z mrazničky v hrnci na sporáku.

Viz také:

Photo of author

Eric

Napsat komentář