Dnes vám přinášíme recept na nejlepší slané tyčinky, které si zamilujete na první kousnutí. Tyto křupavé a aromatické tyčinky jsou skvělým doplňkem k večernímu filmu, rodinnému setkání nebo prostě jen tak na chuť. Připravte se na chuťovou explozi plnou sýra, bylinek a koření!
Ingredience:
- 250g hladké mouky
- 150g másla
- 150g strouhaného tvrdého sýra
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1/4 lžičky česneku v prášku
Postup:
- Nejprve si připravte všechny potřebné ingredience. Předehřejte troubu na 180°C a připravte si plech vyložený pečícím papírem.
- V míse smíchejte mouku, sůl, papriku, oregano, tymián, pepř a česnek v prášku.
- Přidejte na kostičky nakrájené máslo a hněte těsto, dokud se vám všechny ingredience dobře nespojí.
- Přidejte strouhaný sýr a vejce a znovu promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
- Na pomoučeném vále rozválejte těsto na tloušťku asi 0,5 cm.
- Na připravený plech položte těsto a pomocí nože nakrájejte na menší proužky podobné tyčinkám.
- Pečte v předehřáté troubě asi 12-15 minut, nebo dokud tyčinky nezezlátne a nezískají křupavou konzistenci.
- Hotové slané tyčinky nechte vychladnout a pak podávejte jako lahodný snack.
Tipy:
- Experimentujte s různými druhy sýra – cheddar, parmezán nebo dokonce blýskněte se směsí různých druhů.
- Přidejte do těsta olivy, slunečnicová semínka nebo sušené rajčata pro další chuťovou dimenzi.
- Pokud máte rádi pikantní chuť, přidejte do těsta trochu chilli papričky.
Užijte si tyčinky!
Časté dotazy:
Zde jsou odpovědi na některé časté dotazy ohledně přípravy těchto slaných tyčinek:
Dotaz | Odpověď |
---|---|
Mohu použít margarín místo másla? | Ano, můžete použít margarín jako náhradu za máslo, ale může to ovlivnit chuť a texturu. |
Dají se tyčinky připravit i bez sýra? | Ano, pokud nejste fanoušci sýra, můžete ho vynechat nebo nahradit jinými přísadami, jako jsou semínka nebo bylinky. |
Je možné připravit těsto předem a nechat ho odpočívat v lednici? | Ano, můžete připravit těsto předem a uložit ho v lednici, ale dejte pozor, aby se nepřesušilo. Před pečením nechte těsto krátce aklimatizovat pokojové teplotě. |
Další variace:
Pokud chcete vyzkoušet něco jiného, zde jsou další varianty, které můžete zvážit:
- Zkuste přidat do těsta jemně nasekanou slaninu pro bohatší chuť.
- Místo strouhaného sýra můžete použít na kostičky nakrájený tvrdý sýr pro zajímavou texturu.
- Pro větší křupavost můžete tyčinky posypat hrubou mořskou solí před pečením.
Viz také: