Recept na kulajdu s houbami


Vítejte u receptu na vynikající kulajdu s houbami! Tato tradiční česká polévka je plná chutí a aromatických vůní, které oslní vaše chuťové buňky a zahřejí vás i v nejchladnějších dnech. Kulajda je jedním z pokladů české kuchyně a s přídavkem houb se stává ještě bohatší a lahodnější. Připravit ji není vůbec složité a s naším receptem to zvládnete i vy, aniž byste museli být zkušenými kuchaři.

O surovinách

Než se pustíme do samotného vaření, pojďme se podívat na suroviny, které budeme potřebovat:

  • 500 g brambor
  • 200 g hub (můžete použít například žampiony nebo hřiby)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička kmínu
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 vejce
  • Kopr a petržel na ozdobení
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy

Nyní se pusťme do přípravy naší lahodné kulajdy s houbami:

  1. Nejprve oloupejte brambory a nakrájejte je na menší kousky. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno.
  2. Houby očistěte a nakrájejte na plátky.
  3. Ve velkém hrnci rozpalte máslo a osmažte na něm cibuli spolu s česnekem a kmínem, dokud cibule nezezlátne.
  4. Přidejte nakrájené houby a nechte je krátce restovat.
  5. Poté přisypte hladkou mouku a promíchejte, aby se vytvořila jemná houbová omáčka.
  6. Postupně přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Vařte asi 15 minut, než se brambory změknou.
  7. Poté přilijte smetanu a nechte lehce prohřát.
  8. V míse rozšlehejte vejce a pomalu je vmíchejte do polévky. Vařte ještě asi 5 minut, dokud se vejce neztuhnou.
  9. Na závěr dochuťte solí a pepřem podle chuti.

Servírování

Hotovou kulajdu s houbami podávejte posypanou nasekaným koprem a petrželí. Podávejte ji teplou a jako přílohu můžete nabídnout čerstvý chléb nebo houskový knedlík. Tato polévka je skvělou volbou na oběd i večeři a jistě si ji oblíbí celá rodina.

Tipy a triky

Pokud máte rádi intenzivnější chuť, můžete přidat do polévky také slaninu nebo klobásu. Pro výraznější chuť můžete také přidat nastrouhaný sýr.

Nejčastěji kladené otázky

Zde najdete odpovědi na některé z nejčastějších otázek týkajících se receptu na kulajdu s houbami:

Otázka Odpověď
Jak dlouho trvá příprava kulajdy s houbami? Příprava kulajdy s houbami obvykle trvá přibližně 30-40 minut, včetně přípravy surovin a vaření.
Mohu použít jiné druhy hub? Ano, můžete použít různé druhy hub podle vašich preferencí. Žampiony a hřiby jsou však tradiční volbou pro tento recept.
Je možné připravit kulajdu s houbami bez smetany? Ano, je možné použít alternativní ingredience pro zahuštění polévky, jako je například zakysaná smetana nebo kukuřičný škrob.
Je kulajda s houbami vhodná pro vegetariány? Ano, pokud použijete zeleninový vývar a vynecháte případně přídavek slaniny, kulajda s houbami může být vhodná pro vegetariány.

Další tipy na variace receptu

Pokud chcete vyzkoušet další varianty kulajdy s houbami, zkuste přidat do polévky například kousky uzeného tofu pro bohatší chuť nebo nastrouhanou mrkev pro extra zdraví. Vaši kreativitu se meze nekladou!

Viz také:

Photo of author

Eric

Napsat komentář