Recept na domácí chleba v troubě

Vítejte u našeho receptu na lahodný domácí chleba, který si můžete připravit snadno a rychle v pohodlí vaší kuchyně. Chléb je jedním z nejoblíbenějších pečiv, které si můžete dopřát k různým pokrmům nebo si ho jednoduše užívat s máslem či džemem jako svačinu.

Potřebné suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 10 g soli
  • 7 g sušeného droždí
  • 320 ml vlažné vody
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup:

1. Nejprve si připravte všechny potřebné suroviny podle seznamu.

2. Do mísy prosijte mouku a přidejte do ní sůl a sušené droždí.

3. Přilijte vlažnou vodu a olivový olej.

4. Hrnec dobře promíchejte a hněťte, dokud nezískáte hladké a pružné těsto. Pokud se vám zdá těsto příliš suché, přidejte trochu vody, pokud naopak příliš lepkavé, přisypte trochu mouky.

5. Těsto nechte kynout přikryté utěrkou na teplém místě asi 1-2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

6. Po vykynutí těsto znovu promíchejte a formujte do požadovaného tvaru chleba.

7. Předehřejte troubu na 220°C.

8. Přeneste těsto do pekáče a nechte ještě asi 30 minut kynout.

9. Poté chléb dejte péct do trouby a pečte ho asi 30-40 minut, nebo dokud není krásně zlatohnědý a zvenku tvrdý.

Tipy a triky:

– Při pečení chleba v troubě můžete do trouby dát i misku s vodou, aby se chléb pekl ve vlhkém prostředí, což mu pomůže získat krásnou kůrčičku.

– Pokud chcete chléb mít s křupavou kůrkou, můžete během pečení několikrát postříkat těsto vodou.

– Experimentujte s různými přísadami, jako jsou semínka, ořechy nebo sušené bylinky, abyste získali chléb s unikátním a bohatým aroma.

Užijte si domácí pečení a lahodný chléb vám bude krášlit stůl při každé příležitosti!

Nejčastěji kladené otázky:

1. Jak dlouho trvá pečení chleba v troubě?

Potřebný čas pečení chleba v troubě se obvykle pohybuje mezi 30 až 40 minutami, v závislosti na konkrétním receptu a vlastnostech trouby. Je důležité sledovat chléb během pečení, aby nedošlo k připečení.

2. Jaký je ideální teplota vody pro kynutí těsta?

Ideální teplota vody pro kynutí těsta je obvykle kolem 37-40°C. Tato teplota je příjemná pro kvasinky, které se v těstě aktivují a pomáhají mu kynout.

Přísady Množství
Hladká mouka 500 g
Sůl 10 g
Sušené droždí 7 g
Vlažná voda 320 ml
Olivový olej 1 lžíce

Viz také:

Photo of author

Eric

Napsat komentář