kakaové těsto na vánoční cukroví


Kakaové těsto na vánoční cukroví je neodmyslitelnou součástí každého vánočního pečení. Jeho intenzivní čokoládová chuť a vůně přináší do domova ten správný vánoční duch a potěší nejen dospělé, ale i malé cukráře. Připravit ho není vůbec složité a s trochou trpělivosti můžete vytvořit skvělé vánoční dobroty, které si budou užívat všichni vaši blízcí.

Potřebné suroviny

Pro přípravu kakaového těsta na vánoční cukroví budete potřebovat následující suroviny:

  • 200 g másla
  • 200 g cukru
  • 2 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • 50 g kvalitního kakaa
  • 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva
  • špetku soli

Postup přípravy

1. Nejprve si připravte všechny potřebné suroviny. Máslo dejte do misky a nechte ho změknout na pokojovou teplotu.

2. Do misky s máslem přidejte cukr a špetku soli. Vše důkladně promíchejte, dokud nedosáhnete hladké a krémové konzistence.

3. Poté postupně přidávejte vejce a stále míchejte, dokud nedosáhnete homogenní směsi.

4. Do mísy prosijte hladkou mouku a kvalitní kakao. Přidejte také kypřící prášek do pečiva.

5. Vše důkladně promíchejte, dokud nedostanete kompaktní těsto.

6. Hotové těsto nechte odpočinout v chladničce minimálně hodinu, ideálně však přes noc. Tím dosáhnete lepší manipulace a krásnějších tvarů vánočních perníčků.

Formování a pečení

1. Po vyndání těsta z chladničky ho rozválejte na pomoučené pracovní ploše na tloušťku asi půl centimetru.

2. Pomocí vánočních výsekových forem vytvářejte různé tvary perníčků. Pokud se těsto lepí, můžete forem ponořit do mouky.

3. Vzniklé perníčky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do předehřáté trouby na 180°C asi 10-12 minut, nebo dokud nejsou krásně zlatavé.

4. Hotové perníčky nechte vychladnout na plechu a poté je můžete zdobit podle vlastní fantazie polevou, cukrovými perličkami nebo jinými ozdobami.

Závěr

Kakaové těsto na vánoční cukroví je skvělou volbou pro každého milovníka čokolády. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to. Nechte se unést vánoční atmosférou a vytvořte si s rodinou nebo přáteli ty nejkrásnější vánoční dobroty!

Alternativní receptury

Pokud máte rádi experimentování v kuchyni, můžete vyzkoušet i jiné varianty kakaového těsta na vánoční cukroví. Místo klasického kakaa můžete použít třeba kakaový prášek s vyšším obsahem kakaových sušin, což dodá vašemu pečivu ještě intenzivnější chuť. Další možností je přidání kávové esence do těsta, která dodá perníčkům zajímavou kávovou nótu.

Bezlepková varianta

Pro ty, kteří trpí celiakií nebo mají rádi bezlepkovou stravu, lze připravit kakaové těsto na vánoční cukroví i bez použití pšeničné mouky. Místo ní můžete použít například rýžovou mouku nebo mouku z ovesných vloček, které dodají perníčkům jemnou strukturu a hebkost.

Nejčastěji kladené otázky

Otázka Odpověď
Jak dlouho vydrží perníčky čerstvé? Perníčky skladujte v uzavřené dóze nebo krabici na chladném a suchém místě. V optimálních podmínkách vydrží až několik týdnů.
Je možné těsto připravit dopředu a uložit ho do mrazáku? Ano, těsto lze připravit dopředu a uložit do mrazáku. Stačí ho dobře zabalené zabalit do potravinářské fólie a uložit. Před použitím nechte rozmrazit v lednici.
Co dělat, pokud se mi těsto při vyválení lepí? Pokud se těsto při vyválení lepí, posypejte pracovní plochu moukou nebo kakaa a přidávejte postupně mouku při valení.

Viz také:

Photo of author

Eric

Napsat komentář