Top recepty z listového těsta slané

Chutné a jednoduché recepty z listového těsta jsou skvělou volbou pro rychlý a lahodný pokrm. Pokud máte rádi slané varianty, pak jste na správném místě! Listové těsto je univerzální ingredience, kterou můžete použít k přípravě různých pokrmů, jako jsou slané dorty, quiche, koláče nebo palačinky. Zde najdete několik top receptů, které vás jistě potěší.

Slaný dort s rajčaty a mozzarellou

Jedním z nejoblíbenějších receptů z listového těsta je slaný dort s rajčaty a mozzarellou. Tento jednoduchý a chutný pokrm je ideální jako lehká večeře nebo občerstvení na večírku. Pro přípravu potřebujete listové těsto, cherry rajčata, mozzarellu, olivový olej, bazalku, sůl a pepř. Těsto rozválejte na plech, pokryjte ho plátky rajčat a mozzarelly a posypte nasekanou bazalkou. Pokapejte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem. Pečte v předehřáté troubě do zlatavé barvy. Tento slaný dort je jednoduchý, ale velmi lahodný!

Koláč s šunkou a sýrem

Koláč s šunkou a sýrem je další skvělý recept z listového těsta, který si zamilujete. Pro přípravu potřebujete listové těsto, plátky šunky, nastrouhaný sýr, vejce, smetanu, sůl a pepř. Těsto rozválejte na plech a na něj rozprostřete plátky šunky a sýra. Vejce smíchejte se smetanou a dochuťte solí a pepřem. Tuto směs nalijte na těsto a pečte v troubě, dokud těsto nezíská zlatavou barvu a náplň není pevná. Koláč s šunkou a sýrem je skvělou volbou na snídani, oběd nebo večeři!

Quiche s brokolicí a slaninou

Quiche s brokolicí a slaninou je dalším lahodným receptem z listového těsta. Tento pokrm je plný chutí a ideální pro každou příležitost. K přípravě potřebujete listové těsto, brokolici, slaninu, cibuli, vejce, smetanu, sýr, sůl a pepř. Těsto rozválejte na plech a na něj rozprostřete na kostičky nakrájenou brokolici a osmaženou slaninu s cibulí. Vejce smíchejte se smetanou, sýrem a dochuťte solí a pepřem. Tuto směs nalijte na těsto a pečte v troubě do zlatavé barvy. Quiche s brokolicí a slaninou je výborné jako hlavní chod nebo jako svačina.

Palačinky se špenátem a ricottou

Palačinky se špenátem a ricottou jsou originální variantou slaných pokrmů z listového těsta. Pro přípravu budete potřebovat listové těsto, špenát, ricottu, česnek, vejce, sůl a pepř. Těsto rozválejte na plech a na něj položte směs z nastrouhaného špenátu, ricotty a česneku. Palačinky složte na čtverec a zapečte v troubě do zlatavé barvy. Tento pokrm je skvělou volbou pro lehký oběd nebo večeři.

Pečené taštičky se zeleninou a mozzarellou

Pečené taštičky se zeleninou a mozzarellou jsou skvělou alternativou k tradičním pizzám. Pro přípravu potřebujete listové těsto, zeleninu podle vlastní chuti (např. papriku, cuketu, rajčata), mozzarellu, olivový olej, bylinky, sůl a pepř. Těsto rozválejte na plech a nakrájejte ho na menší čtverce. Na každý čtverec položte kousky zeleniny a mozzarelly. Taštičky složte do tvaru trojúhelníků a pečte v troubě do zlatavé barvy. Posypte čerstvými bylinkami a podávejte jako chutné občerstvení.

Recepty s klobásou a fazolemi

Recepty s klobásou a fazolemi jsou skvělou alternativou pro milovníky sýra a slaniny. Pro přípravu těchto pokrmů budete potřebovat listové těsto, klobásu, fazole, cibuli, česnek, rajčata, sýr, sůl a pepř. Těsto rozválejte na plech a na něj rozprostřete nakrájenou klobásu a fazole. Přidejte osmaženou cibuli s česnekem a plátky rajčat. Posypte nastrouhaným sýrem a dochuťte solí a pepřem. Pečte v troubě do zlatavé barvy a servírujte jako chutnou a sytou večeři nebo oběd.

Nejčastěji kladené otázky

Otázka Odpověď
Jak dlouho péct pokrmy z listového těsta? Obvykle se pečou asi 20-25 minut při teplotě 180°C, ale může to být různé podle receptu a požadovaného vzhledu.
Je listové těsto vhodné i pro vegetariány? Ano, listové těsto je vhodné pro vegetariány, protože se dá kombinovat s různými zeleninovými náplněmi a sýry.
Co dělat, když těsto není dostatečně křehké? Pokud je těsto příliš elastické, je možné, že obsahuje příliš mnoho vody. Přidejte trochu mouky a promíchejte, dokud nedosáhnete požadované konzistence.

Viz také:

Photo of author

Eric

Napsat komentář