Recept na rajskou omáčku s masovými kuličkami

Rajská omáčka s masovými kuličkami je jedním z těch tradičních jídel, které dokáží potěšit chuťové buňky každého člena rodiny. Tato lahodná kombinace rajčat, bylinek a šťavnatých masových kuliček je ideálním pokrmem pro večeři nebo i na rychlý oběd. Pokud toužíte po tomto vynikajícím jídle, následujte náš jednoduchý recept a připravte si ho i vy doma!

Ingredience:

Pro masové kuličky: Pro rajskou omáčku:
– 500g mletého masa (hovězí, vepřové nebo kombinace) – 500g rajčat (čerstvá nebo konzervovaná)
– 1 cibule (jemně nasekaná) – 1 cibule (nasekaná)
– 1 stroužek česneku (utřený) – 2 stroužky česneku (utřené)
– 1 vejce – 2 lžíce oleje
– 3 lžíce strouhanky – 1 lžička cukru
– Sůl a pepř podle chuti – Sůl a pepř podle chuti
– Kopr a petrželka (nasekané)

Postup:

1. Nejprve si připravte masové kuličky. Ve velké misce smíchejte mleté maso, jemně nasekanou cibuli, utřený česnek, vejce, strouhanku, sůl a pepř. Dobře promíchejte a formujte malé kuličky velikosti ořechu.

2. Na pánvi si rozehřejte olej a opékajte masové kuličky z obou stran, dokud nejsou zlatavé. Poté je vyjměte z pánve a odložte stranou.

3. V téže pánvi osmahněte nasekanou cibuli a utřený česnek, dokud nejsou sklovité. Přidejte rajčata, cukr, sůl, pepř a bylinky. Vařte omáčku asi 15-20 minut, nebo dokud nezhoustne.

4. Nakonec vraťte masové kuličky zpět do omáčky a nechte je prohřát ještě několik minut, aby se všechny chutě propojily.

Podávání:

Rajskou omáčku s masovými kuličkami podávejte teplou, ideálně s vařeným rýží nebo těstovinami. Podle chuti můžete posypat jemně nasekanou petrželkou nebo parmazánem. Toto jídlo je skvělé samo o sobě, ale můžete ho také doplnit čerstvým chlebem nebo salátem.

Varianty rajské omáčky:

Kromě tradiční rajské omáčky s masovými kuličkami existuje mnoho dalších variant této lahodné omáčky, které mohou dodat vašim jídlům zajímavou chuťovou změnu. Jednou z oblíbených variant je přidání smetany do omáčky, čímž získáte krémovější a bohatší chuť. Další možností je přidání různých druhů zeleniny, jako jsou papriky, mrkev nebo cuketa, které omáčce dodají svěží aroma a pestrost.

Jak dlouho skladovat rajskou omáčku?

Rajskou omáčku lze skladovat v chladničce po dobu 3-4 dnů v uzavřené nádobě. Pokud byste chtěli omáčku skladovat déle, doporučuje se ji zmrazit. Před zmrazením dejte omáčku vychladit a uložte ji do vhodné nádoby nebo sáčku. Rajskou omáčku můžete poté skladovat až 3 měsíce v mrazáku.

Varianty rajské omáčky: Další ingredience:
Rajská omáčka se smetanou Smetana, oregano
Rajská omáčka s paprikou Paprika, cuketa, mrkev
Rajská omáčka se žampiony Žampiony, bílé víno

Nejčastěji kladené otázky

  • Jak dlouho vařit masové kuličky?
  • Jak poznat, kdy je omáčka hotová?
  • Jaké další přísady mohu přidat do rajské omáčky?
  • Je možné rajskou omáčku zmrazit?

Viz také:

Photo of author

Eric

Napsat komentář