Recept na chleba ze sušeného droždí

Chleba je jedním z nejoblíbenějších pečiv na světě a pečení domácího chleba je skvělý způsob, jak si užít čerstvou a voňavou pochoutku přímo z vlastní kuchyně. Pokud chcete vyzkoušet přípravu chleba ze sušeného droždí, máme pro vás skvělý recept, kterým si můžete dopřát domácí chutě a vůně, na které nezapomenete.

Potřebné ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 300 ml teplé vody
  • 2 lžíce oleje

Postup přípravy:

1. Nejprve si připravte všechny ingredience. Mísící mísa, váha na měření ingrediencí, pekáč a trouba by měly být připraveny k použití.

2. V míse smíchejte mouku, sušené droždí, sůl a cukr. Dobře promíchejte, abyste zajistili rovnoměrné rozložení všech surovin.

3. Postupně přilijte teplou vodu a olej. Začněte míchat, dokud nedostanete hladké těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu více vody, pokud je příliš lepkavé, přidejte trochu mouky.

4. Jakmile máte připravené těsto, přeneste ho na pomoučenou pracovní plochu a hnětejte ho asi 10-15 minut, dokud není elastické a hladké.

5. Vložte těsto zpět do mísy a přikryjte utěrkou nebo plastovým obalem. Nechte ho kynout na teplém místě asi 1-2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

6. Po vykynutí těsta ho znovu prohněťte na pracovní ploše a vytvarujte do podoby bochníku chleba. Přeneste ho do olejem vymazaného pekáče a nechte ještě chvíli kynout, zhruba 30 minut.

7. Mezitím předehřejte troubu na 200°C.

8. Chléb dejte péct do vyhřáté trouby a pečte ho asi 30-40 minut, nebo dokud není krásně zlatohnědý a zvukově dutý, když na něj zaklepeme zespodu.

9. Po upečení nechte chléb vychladnout na mřížce a teprve poté ho krájejte na plátky.

Tipy:

– Pokud máte rádi chléb s křupavou kůrkou, můžete během pečení do trouby vložit misku s vodou, aby se vytvořila pára.

– Experimentujte s přídavkem semínek nebo ořechů do těsta pro zajímavější chuťové nuance.

– Chléb si můžete ozdobit posypáním ovesných vloček nebo semínek před vložením do trouby.

Tímto jednoduchým receptem na chleba ze sušeného droždí si můžete užít čerstvou, domácí pochoutku kdykoliv si budete přát. Ať vám chléb chutná!

Možné variace a doplňky:

Existuje mnoho způsobů, jak přizpůsobit recept na chleba podle vašich osobních preferencí a chutí. Zde je několik možných variací a doplňků, které můžete zvážit:

  • Přidání medu do těsta pro jemně sladkou chuť.
  • Zaměření se na vícezrnnou verzi chleba přidáním ovesných vloček, jáhel nebo quinoa.
  • Pokud preferujete více vlákniny, přidejte do těsta hrubou mouku nebo otruby.
  • Pro chuťovou explozi zkuste přidat kousky sušeného ovoce nebo čerstvou bylinkovou směs.

Přidání různých koření:

Koření může dodat vašemu chlebu zajímavé a bohaté aroma. Zde jsou některé populární možnosti:

Koření Charakteristika
Kmín Přidává pikantní a teplou chuť.
Rozmarýn Nabízí svěží a aromatickou chuť.
Koriandr Přidává exotickou a lehce citrusovou chuť.
Kurkuma Poskytuje zlatavou barvu a mírně kořeněnou chuť.

Nejčastěji kladené otázky:

  • Je možné použít jiný druh mouky než hladkou mouku?
  • Jak dlouho by mělo těsto kynout?
  • Co dělat, pokud nemám sušené droždí, ale pouze čerstvé?
  • Existuje způsob, jak zrychlit proces kynutí těsta?

Viz také:

Photo of author

Eric

Napsat komentář