Recept na sekanou z mletého masa

Pravá domácí sekaná z mletého masa je jedním z těch klasických pokrmů, které neztrácejí svou oblibu a mají své pevné místo na rodinných stolech. Připravit ji není nijak složité, a přesto si mnoho lidí neví rady s tím, jak dosáhnout perfektní chuti a konzistence. Níže uvádíme náš osvědčený recept, kterým zaručeně ohromíte své chuťové buňky i náročné hosty.

Potřebné suroviny:

  • 500 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs obojího)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 1 plátek suchého pečiva
  • Sůl, pepř, majoránka, kmín dle chuti
  • Olej na smažení

Postup:

1. Nejdříve si připravíme cibuli a česnek. Cibuli najemno nakrájíme a česnek prolisujeme nebo nakrájíme na drobné kousky.

2. V míse smícháme mleté maso, nakrájenou cibuli a česnek, vejce a rozmočený plátek suchého pečiva. Dochutíme solí, pepřem, majoránkou a kmínem podle své chuti. Dobře promícháme, aby se všechny suroviny spojily.

3. Z vytvořené směsi tvarujeme sekanou do požadovaného tvaru (klasicky oválný nebo podle vlastní fantazie).

4. Na pánvi rozehřejeme olej a vložíme do něj tvarovanou sekanou. Smažíme ji z obou stran dozlatova.

5. Jakmile je sekaná hotová, vyndáme ji z pánve a necháme okapat na papírovém ubrousku, aby se zbavila přebytečného tuku.

Podávání:

Tuto chutnou sekanou podáváme typicky s bramborovou kaší nebo vařenými brambory a různými druhy zeleniny jako přílohou. Pokud máte rádi omáčky, můžete si k ní připravit třeba domácí rajčatovou omáčku nebo omáčku z hříbků.

S tímto receptem na sekanou z mletého masa určitě nešlápnete vedle. Vaše rodina a přátelé si ji jistě oblíbí a budou se na ni rádi vracet. Nebojte se experimentovat s přídavkem různých koření podle vaší fantazie a chuťových preferencí. Dobrou chuť!

Varianty masa:

Mimo tradičního hovězího a vepřového masa lze vyzkoušet i jiné druhy masa pro přípravu sekané. Například kozí, skopové nebo kuřecí maso dodá sekané nový a zajímavý charakter.

Další možnosti dochucení:

Kromě uvedených koření můžete do sekané přidat i další ingredience pro zajímavou chuťovou variaci. Například nastrouhanou mrkev, petrželku nebo nakrájené žampiony. Tyto přísady dodají sekané další šťavnatost a výraznější chuť.

Ingredience Množství
Mrkev (nastrouhaná) 1/2 šálku
Petrželka (nakrájená) 1/4 šálku
Žampiony (nakrájené) 1 šálek

Nejčastěji kladené otázky:

  • Jak dlouho se sekaná smaží?
  • Je možné použít jiné koření než je uvedeno v receptu?
  • Můžu sekanou připravit i v troubě?
  • Je možné přidat do sekané zeleninu?

Viz také:

Photo of author

Eric

Napsat komentář