Recept na nejlepší slané tyčinky


Dnes vám přinášíme recept na nejlepší slané tyčinky, které si zamilujete na první kousnutí. Tyto křupavé a aromatické tyčinky jsou skvělým doplňkem k večernímu filmu, rodinnému setkání nebo prostě jen tak na chuť. Připravte se na chuťovou explozi plnou sýra, bylinek a koření!

Ingredience:

  • 250g hladké mouky
  • 150g másla
  • 150g strouhaného tvrdého sýra
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1/4 lžičky česneku v prášku

Postup:

  1. Nejprve si připravte všechny potřebné ingredience. Předehřejte troubu na 180°C a připravte si plech vyložený pečícím papírem.
  2. V míse smíchejte mouku, sůl, papriku, oregano, tymián, pepř a česnek v prášku.
  3. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a hněte těsto, dokud se vám všechny ingredience dobře nespojí.
  4. Přidejte strouhaný sýr a vejce a znovu promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
  5. Na pomoučeném vále rozválejte těsto na tloušťku asi 0,5 cm.
  6. Na připravený plech položte těsto a pomocí nože nakrájejte na menší proužky podobné tyčinkám.
  7. Pečte v předehřáté troubě asi 12-15 minut, nebo dokud tyčinky nezezlátne a nezískají křupavou konzistenci.
  8. Hotové slané tyčinky nechte vychladnout a pak podávejte jako lahodný snack.

Tipy:

  • Experimentujte s různými druhy sýra – cheddar, parmezán nebo dokonce blýskněte se směsí různých druhů.
  • Přidejte do těsta olivy, slunečnicová semínka nebo sušené rajčata pro další chuťovou dimenzi.
  • Pokud máte rádi pikantní chuť, přidejte do těsta trochu chilli papričky.

Užijte si tyčinky!

Časté dotazy:

Zde jsou odpovědi na některé časté dotazy ohledně přípravy těchto slaných tyčinek:

Dotaz Odpověď
Mohu použít margarín místo másla? Ano, můžete použít margarín jako náhradu za máslo, ale může to ovlivnit chuť a texturu.
Dají se tyčinky připravit i bez sýra? Ano, pokud nejste fanoušci sýra, můžete ho vynechat nebo nahradit jinými přísadami, jako jsou semínka nebo bylinky.
Je možné připravit těsto předem a nechat ho odpočívat v lednici? Ano, můžete připravit těsto předem a uložit ho v lednici, ale dejte pozor, aby se nepřesušilo. Před pečením nechte těsto krátce aklimatizovat pokojové teplotě.

Další variace:

Pokud chcete vyzkoušet něco jiného, zde jsou další varianty, které můžete zvážit:

  • Zkuste přidat do těsta jemně nasekanou slaninu pro bohatší chuť.
  • Místo strouhaného sýra můžete použít na kostičky nakrájený tvrdý sýr pro zajímavou texturu.
  • Pro větší křupavost můžete tyčinky posypat hrubou mořskou solí před pečením.

Viz také:

Photo of author

Eric

Napsat komentář