Recept na koprovou omáčku s vejcem

Koprová omáčka s vejcem je tradiční české jídlo, které má své pevné místo v domácnostech po celé České republice. Tato lahodná omáčka spojuje chuť kopru s jemností vajíčka, vytvářejíc tak skvělou kombinaci pro vaše chuťové buňky.

Přísady:

Pro přípravu koprové omáčky s vejcem budete potřebovat následující ingredience:

  • 4 vejce
  • 1 cibule
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 1 lžíci másla
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžičku cukru
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvý koprový nátěr

Postup:

Zde je postup, jak připravit lahodnou koprovou omáčku s vejcem:

  1. Ve velké pánvi rozpálíme máslo a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, dokud nebude sklovitá.
  2. Poté přidáme hladkou mouku a za stálého míchání smažíme, dokud nezíská jemně hnědou barvu.
  3. Postupně zalijeme hovězím vývarem a přivedeme k varu. Vaříme asi 5 minut, než omáčka začne zhoustnout.
  4. Přilijeme smetanu ke šlehání a promícháme. Vaříme ještě asi 2 minuty.
  5. Omáčku dochutíme cukrem, solí a pepřem podle chuti.
  6. Nakonec přidáme nastrouhaný čerstvý koprový nátěr a ještě chvíli povaříme, aby se aroma kopru dostatečně rozvinulo.
  7. Mezitím uvaříme vejce natvrdo, oloupeme je a nakrájíme na čtvrtky.
  8. Hotovou omáčku podáváme s vařenými brambory a nastrouhanými vejci. Dále můžeme omáčku ozdobit s trochou čerstvého kopru.

Trik:

Aby byla omáčka krémovější, můžete přidat do omáčky více smetany podle své chuti.

Variace:

Tento recept můžete upravit dle svých preferencí. Například můžete přidat do omáčky na kostičky nakrájený vařený brambor pro větší konzistenci nebo můžete přidat do omáčky smažené houbičky pro bohatší chuťový zážitek.

Nejčastěji kladené otázky:

Zde najdete odpovědi na některé časté dotazy ohledně přípravy koprové omáčky s vejcem:

Otázka Odpověď
Je možné použít jiný typ vývaru než hovězí? Ano, můžete použít i jiný typ vývaru podle vaší preference, ale hovězí vývar dodá omáčce bohatší chuť.
Mohu použít nízkotučnou verzi smetany ke šlehání? Ano, můžete použít nízkotučnou verzi smetany, ale pamatujte, že krémovost omáčky může být ovlivněna.
Dá se koprovou omáčku s vejcem připravit bez cibule? Ano, pokud nejste fanoušci cibule, můžete ji vynechat, ale může to ovlivnit chuť omáčky.

Další tipy a triky:

Pro ještě intenzivnější koprovou chuť můžete do omáčky přidat i nastrouhaný citronový zest.

Viz také:

Photo of author

Eric

Napsat komentář