Recept na koblihy s marmeládou


Koblihy s marmeládou jsou křehké, lahodné pečivo, které si oblíbí jak dospělí, tak i děti. Jejich příprava je snadná a výsledek stojí za to. Pokud máte chuť na něco sladkého a chcete si užít chvíle radosti při pečení, pak je tento recept přesně pro vás.

Potřebné suroviny:

  • 250g hladké mouky
  • 60g másla
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 50g cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • ½ balení prášku do pečiva
  • Marmeláda podle chuti (jahodová, meruňková, malinová apod.)
  • Moučkový cukr na posypání

Postup přípravy:

  1. Nejprve si připravíme těsto. Do mísy prosijeme mouku a přidáme na kostičky nakrájené máslo.
  2. Poté přidáme cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva.
  3. Všechny suroviny rychle promícháme, dokud nevznikne drobivé těsto.
  4. Přidáme vejce a žloutek a hněteme, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidáme trochu vody.
  5. Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme odpočinout v lednici minimálně 30 minut.
  6. Po vyprání těsta z lednice rozválíme na pomoučeném vále těsto na plát o tloušťce cca 5 mm.
  7. Vyřežeme kruhy pomocí skleničky nebo formičky na koblihy.
  8. Na polovinu kruhů naklademe malé množství marmelády, ale nedotýkáme se okrajů.
  9. Druhou polovinu kruhů přiložíme na ty s marmeládou a okraje dobře spojíme.
  10. Koblihy přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 12-15 minut, dokud nezezlátne.
  11. Hotové koblihy necháme trochu vychladnout a poté posypeme moučkovým cukrem.

Doporučení:

Pokud máte rádi víc ovocné náplně, můžete do těsta přidat i trochu nastrouhané citronové kůry. Koblihy můžete také ozdobit čokoládovou polevou nebo kokosovými stroužky.

Užijte si chutné koblihy s marmeládou!

Možné variace náplně:

Existuje mnoho variant, jakými můžete experimentovat s náplní vašich koblih. Kromě tradičních ovocných marmelád můžete vyzkoušet i jiné sladké náplně, jako je třeba karamel, ořechová náplň nebo i sýr s ovocným příchutěmi. Fantazii se meze nekladou!

Jak dosáhnout dokonalého tvaru?

Pro dosažení dokonalého tvaru koblih je důležité dbát na to, aby bylo těsto řádně vyválené na stejnou tloušťku. Díky tomu se vám lépe spojí obě poloviny a nebudou se vám při pečení rozpadat.

Náplň Další možnosti
Karamel Ořechová, banánová, kávová
Ořechová náplň Medová, javorový sirup, skořicová
Sýr s ovocným příchutěmi Jahodová, borůvková, broskvová

Jak si zachovat čerstvost?

Pokud chcete uchovat své koblihy co nejdéle čerstvé, uložte je do vzduchotěsné nádoby nebo obalte do fólie. Můžete je také krátkodobě uložit do mikrovlnné trouby, aby se dobře zahřely a znovu zjemnily.

Viz také:

Photo of author

Eric

Napsat komentář