Recept na kapra v troubě

Vítáme vás u našeho jedinečného receptu na kapra v troubě. Tento tradiční pokrm je nejen lahodný, ale také velmi zdravý. Pokud máte rádi ryby a chcete se nechat unést chuťovými výšinami, pak je tento recept přesně pro vás. Připravte se na kulinářský zážitek plný aroma a chutí, které vás jistě nadchnou.

Potřebné suroviny:

  • Kapr (cca 1,5 – 2 kg)
  • 1 citron
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Olivový olej
  • Česnek (nasekaný)
  • Čerstvé bylinky (například petržel, tymián, rozmarýn)
  • 1 cibule
  • 1 rajče
  • 400 g brambor
  • 200 ml vývaru
  • 100 ml bílého vína

Postup:

Nejprve si připravíme kapra. Omyjeme ho pod tekoucí vodou a osušíme papírovou utěrkou. Nařízneme mu břicho a vyndáme vnitřnosti. Poté ho omyjeme znovu, osušíme a nakrájíme na porce. Kapra potřeme olivovým olejem, osolíme a opepříme z obou stran. Pokud máme k dispozici, můžeme ho také potřít strouhaným česnekem a naťou petržele, aby získal ještě bohatší chuť.

Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli a rajče nakrájíme na kolečka. Do zapékací mísy vložíme kapra a kolečka cibule a rajčete kolem něj. Na brambory umístíme nakrájený citron a posypeme česnekem a čerstvými bylinkami.

V misce smícháme vývar s bílým vínem a touto směsí zalijeme kapra a zeleninu v zapékací míse. Troubu předehřejeme na 180°C a zapékací mísu s kaprem vložíme do trouby. Pečeme přibližně 30-40 minut, dokud kapr nezměkne a brambory nezezláttnou.

Po upečení můžeme kapra podávat s čerstvým salátem nebo rýží. Tento pokrm je skvělou volbou pro rodinné večeře i slavnostní příležitosti. Navíc je velmi jednoduchý na přípravu a nemusíte strávit hodiny u plotny. Takže neváhejte a vyzkoušejte tento úžasný recept na kapra v troubě ještě dnes!

Doplňující rady a tipy:

Pokud chcete kapra v troubě ještě vylepšit, můžete do náplně přidat i další ingredience podle vaší chuti. Například na kolečka nakrájené olivy, papriku nebo dokonce kousky ananasu přidají pikantní a osvěžující chuť.

Možné variace receptu:

Pokud preferujete pikantnější pokrmy, můžete kapra před pečením posypat mletým kajenským pepřem nebo červeným paprikovým práškem pro pikantnější nádech. Také můžete zkusit marinovat kapra v pikantní omáčce před pečením pro ještě intenzivnější chuť.

Ingredience Možné alternativy
Brambory Sladké brambory, batáty
Rajče Cherry rajčata, sušená rajčata
Česnek Česnekový prášek, česneková omáčka

Časté dotazy:

  • Je možné použít jinou rybu než kapra?
    Ano, recept na kapra v troubě lze adaptovat i na jiné druhy ryb, jako je například losos, treska nebo candát. Důležité je však přizpůsobit délku pečení podle velikosti a tloušťky ryby.
  • Je nutné používat bílé víno?
    Bílé víno dodá pokrmu jemnou chuť a aromatický nádech, ale můžete ho nahradit i zeleninovým vývarem nebo vodou, pokud preferujete jinou chuťovou variantu.
  • Mohu přidat další zeleninu?
    Ano, recept na kapra v troubě je velmi flexibilní. Můžete přidat další zeleninu dle vaší preference, jako jsou například cuketa, baklažán nebo mrkev.

Viz také:

Photo of author

Eric

Napsat komentář